Volledig scherm
V.l.n.r.: De Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Giuseppe Conte, premier Joseph Muscat van Malta en de premier van Portugal Antonio Costa op de MED7-top. © EPA

Zuid-Europese landen akkoord over klimaat, niet over migratie

Zeven Zuid-Europese landen (Italië, Frankrijk, Malta, Cyprus, Spanje, Griekenland en Portugal) zijn vrijdag in Malta tot een akkoord genomen om in 2050 tot een CO2-uitstoot van nul te komen. Over de opvang van migranten is daarentegen nog steeds veel verdeeldheid tussen de landen.

De leiders van de zogenoemde Med7 schaarden zich allemaal achter de doelstelling om in 2050 tot koolstofneutraliteit te komen.

Daarnaast keurden ze ook het principe van het minimumloon en een sociale bescherming goed, net zoals een ,,eurobegroting’’, waarvoor Frankrijk en Italië pleitten. Over de opvang van migranten is daarentegen nog veel verdeeldheid tussen de zeven landen. Vooral het beleid van Italië, dat geen humanitaire boten met migranten meer wil ontvangen in zijn havens, wordt niet geaccepteerd.

De leiders van de Med7 slaagden er alleen in enkele belangrijke principes te formuleren. Zo spraken ze de noodzaak uit om de buitengrenzen te versterken en om tot een gemeenschappelijk migratiebeleid te komen, dat gebaseerd is op solidariteit. Ze specificeerden niet hoe ze dat zullen doen. Ze eisten ook dat ,,alle boten op de Middellandse Zee het internationale recht respecteren en de tussenkomst van de Libische kustwacht niet verhinderen’’.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte vond het ,,frustrerend’’ om te praten over ,,solidariteit zonder het in de praktijk te brengen’’.

Volledig scherm
De zeven leiders van de Med7 op de afsluitende persconferentie in de Maltese hoofdstad La Valetta. V.l.n.r.: epa07648801 de Cypriotische president Nicos Anastasiades, premier Pedro Sanchez van Spanje, de Franse president Emmanuel Macron, premier Joseph Muscat van Malta, de Italiaanse minister-president Giuseppe Conte, premier Antonio Costa van Portugal en de Griekse premier Alexis Tsipras. © EPA
  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”