Advocaat: Platini niet gearresteerd

videoVoormalig UEFA-voorzitter Michel Platini is vanmorgen in de Franse stad Nanterre, een voorstad van Parijs, gearresteerd op verdenking van corruptie bij het toewijzen van het WK voetbal van 2022 aan Qatar. Dat melden Franse media. Platini zou zijn vastgezet op het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie.

 ,,Hij heeft rustig en precies antwoord gegeven op alle vragen, ook die over de toewijzing van het EK 2016'’, meldde de advocaat van Platini in een korte verklaring.

De raadsman benadrukt dat de 63-jarige Fransman niet is gearresteerd, maar dat hij door de Franse justitie alleen als getuige wordt verhoord. Platini moet voorlopig ‘om technische redenen’ wel op het kantoor van de anticorruptie-eenheid blijven. ,,Hij kan zichzelf niets verwijten en heeft niets te maken met dingen die buiten hem om zijn gebeurd. Hij heeft het volste vertrouwen in wat komen gaat.’’

De 63-jarige Platini, voormalig topvoetballer, fungeerde vanaf 2007 als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Platini raakte echter in opspraak vanwege een dubieuze financiële deal met FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit 2011. Beiden werden eind 2015 in eerste instantie voor acht jaar geschorst. Na diverse beroepszaken bij het arbitragehof CAS werd de straf voor Platini teruggebracht naar vier jaar, die van Blatter naar zes jaar. Platini, die ook deel uitmaakte van het organisatiecomité voor het WK van 1998 in Frankrijk, had zijn straf er afgelopen maart op zitten.

Het toenmalige bestuur van de FIFA wees eind 2010 het WK van 2022 toe aan Qatar. Sindsdien doen verhalen over omkoping en corruptie de ronde. De FIFA liet daar onderzoek naar doen door de Amerikaanse jurist Michael Garcia. Hij stuitte in zijn onderzoek op vele onregelmatigheden en onverklaarbare zaken rond de bidprocedure van Qatar. Garcia pleitte in zijn eindverslag, dat in 2014 klaar was maar dat de FIFA destijds niet volledig wilde publiceren, echter niet voor een nieuwe procedure voor de toewijzing van het WK van 2022. De Amerikaan legde zijn functie als hoofdonderzoeker bij de FIFA neer omdat hij ontevreden was met de manier waarop de federatie met zijn bevindingen was omgegaan.

Platini is in Frankrijk een levende legende. Hij begon zijn profloopbaan in 1972 bij AS Nancy. Later speelde hij met oud-Oranje-international John Rep bij Saint-Etiénne. In 1982 lokte Juventus Platini naar Italië, waar hij als middenvelder in 147 competitiewedstrijden liefst 68 goals maakte. Platini hielp Juve aan Italiaanse titels (2), de Italiaanse beker en twee Europa Cups. Zijn grootste succes beleefde hij in 1984, toen hij als aanvoerder van Frankrijk zijn land naar de Europese titel loodste. Hij werd dat jaar, en in 1985, ook verkozen tot beste voetballer van de wereld.

Volledig scherm
Michel Platini. © AP
  1. Mourinho bij Spurs: ‘Ik was altijd al bescheiden, jullie begrepen dat alleen niet’
    VIDEO

    Mourinho bij Spurs: ‘Ik was altijd al bescheiden, jullie begrepen dat alleen niet’

    José Mourinho zegt geleerd te hebben van de dingen die hij verkeerd heeft gedaan in zijn carrière. Zonder specifiek Manchester United, waar hij ruziënd ontslagen werd, te noemen zei de nieuwe coach van Tottenham Hotspur: ,,Ik realiseer me dat ik tijdens mijn carrière fouten heb gemaakt, maar ik zal niet dezelfde fouten maken. Ik zal nieuwe fouten maken”, aldus de Portugees tijdens zijn eerste persconferentie bij de Londense club.