Volledig scherm
De officiële wedstrijdbal voor de Afrika Cup, die morgen in Egypte begint. © AFP

Afrikaans voetbal voorlopig onder toezicht FIFA

Het Afrikaanse voetbal in het algemeen en de confederatie van Afrikaans voetbal (CAF) in het bijzonder staat vanaf augustus tot januari onder curatele van wereldvoetbalbond FIFA. Het dagelijks bestuur van het CAF heeft ingestemd met de tijdelijke overdracht van de taken en de bevoegdheden. Met deze ingrijpende maatregel wil de FIFA de door corruptieschandalen getroffen confederatie een nieuwe, professionele start geven.

Indien nodig kan het interim-bewind van de FIFA in Afrika na januari nog eens met een half jaar worden verlengd. Secretaris-generaal Fatma Samoura van de FIFA is als speciale afgezant aangesteld. Ze krijgt hulp van experts op financieel en organisatorisch gebied om de administratieve en bestuurlijke overname van het CAF goed te laten verlopen.

Directe aanleiding voor de ingreep van de FIFA bij het CAF was de korte hechtenis van CAF-preses Ahmad Ahmad vorige week in Frankrijk op verdenking van corruptie. De ethische commissie van de FIFA doet ook al onderzoek naar de omstreden voorzitter wegens beschuldigingen van fraude en seksueel wangedrag.

  1. Mourinho bij Spurs: ‘Ik was altijd al bescheiden, jullie begrepen dat alleen niet’
    VIDEO

    Mourinho bij Spurs: ‘Ik was altijd al bescheiden, jullie begrepen dat alleen niet’

    José Mourinho zegt geleerd te hebben van de dingen die hij verkeerd heeft gedaan in zijn carrière. Zonder specifiek Manchester United, waar hij ruziënd ontslagen werd, te noemen zei de nieuwe coach van Tottenham Hotspur: ,,Ik realiseer me dat ik tijdens mijn carrière fouten heb gemaakt, maar ik zal niet dezelfde fouten maken. Ik zal nieuwe fouten maken”, aldus de Portugees tijdens zijn eerste persconferentie bij de Londense club.