Volledig scherm
© Pro Shots
2
EINDE
1
  • Guus Til 41'
  • Teun Koopmeiners 90'+4'
  • Bauyrzhan Islamkhan 28'

AZ heeft na blamage tegen Kazakken nu al heimwee naar vorig seizoen

Het Europese seizoen van AZ is al na één kwalificatie- ronde voorbij. De 2-1 tegen FC Kairat uit Kazachstan was vanavond lang niet genoeg. Van het fraaie voetbal van vorig seizoen lijkt niets meer over.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© Pro Shots

Door Nik Kok

Andermaal speelde AZ vanavond de zwaar op de eigen defensie leunende tegenstander in de hand door reusachtige defensieflaters en onbegrijpelijke nalatigheid. En voorin speelde de ploeg in het eigen stadion zelden verfijnd. Het vocht tegen de demonen van vorige week toen het het zo liet liggen in Kazachstan en een 2-0 nederlaag leed.  

Vanavond vocht het ook tegen de gele muur van FC Kairat, die zelden week en daarnaast vooral uitblonk in tijdrekken. Vanaf de eerste minuut al. AZ, toch al gejaagd en zenuwachtig, raakte erdoor geïrriteerd en kwam zelden in het eigen spel. De thuisploeg was ook constant boos op de scheidsrechter. Keeperstrainer (!) Nick van Aart werd al in de eerste helft naar de tribune gestuurd vanwege te heftige protesten. Het gedoe en gezever langs de kant speelde de Kazakse tegenstander alleen maar meer in de kaart, zo bleek naarmate de wedstrijd vorderde.  

Volledig scherm
© anp

Echt kansloos voor AZ werd het gevecht na een klein halfuur, toen Kairat op voorsprong kwam na een dubieus toegekende strafschop door scheidsrechter Meckarovski, die door aanvoerder Bauyrzhan Islamkhan werd benut. De treffer betekende dat AZ nog vier keer moest scoren in de resterende minuten. Een heilloze missie voor het nog lang niet in vorm verkerende elftal van trainer John van den Brom.  

AZ mocht zich bij de treffer beklagen over de scheidsrechter, maar zal ook de samenstelling van het elftal aan een grondige analyse moeten onderwerpen. Een verkeerde terugspeelbal van verdediger Pantelis Hatzidiakos ging aan de treffer van Kairat vooraf, het ingrijpen erna van keeper Marco Bizot was weifelend. Het seizoen is net begonnen, maar het is nu al duidelijk dat de huidige samenstelling van het centrum van de verdediging met Ron Vlaar en Hatzidiakos als twee zenuwachtig opererende krachten, eigenlijk niet meer kan. Vorige week maakte de laatste linie ook al een matige indruk.  

En zo kon het dat het fraaie, vorige seizoen van AZ niet bekroond wordt met een fraaie, lange Europese campagne in het jaar erop. Heeft de club dan toch te gemakkelijk gedacht over het vertrek van Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst? De twee pijlers onder het succes van de vorige jaargang, die allebei voor veel geld vertrokken naar het buitenland. Hun vertrek was lang van tevoren aangekondigd maar hun vervanging is nog niet op orde, zo kan geconcludeerd worden na de eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen.  

Spits Fred Friday draaide een goede voorbereiding en kreeg zodoende het vertrouwen van trainer John van den Brom, maar vanavond bleek andermaal dat hij ernstig tekort schiet. Zijn vervanger Bjørn Johnsen is nog niet speelgerechtigd. Vanavond was er voor het eerst speeltijd voor de gehuurde Roemeen Dorin Rotariu, maar hij ontbeert wedstrijdritme en liep bijna de gehele eerste helft volledig uit positie. Rechtsback Jonas Svensson, soeverein nog vorig seizoen, raakte er van in de war.  

Er vielen er vanavond bij AZ meer door de mand. De vaak zo gedegen spelende Teun Koopmeiners, net terug van een blessure, grossierde in vreemd balbezit, al maakte hij nog wel de strafschop waardoor de eindstand op 2-1 kwam.  

AZ speelde in de tweede helft een soort alles of niets-voetbal dat niet echt van de grond kwam. Met de 17-jarige spits Myron Boadu als vervanger van verdediger Vlaar. De matige Kairat-keeper Plotnikov werd echter zelden meer serieus op de proef gesteld. In Alkmaar is de nostalgie ten opzichte van het mooie vorige seizoen nu al groot.

Volledig scherm
© anp

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Teun Koopmeiners benut strafschop

Gele kaart Yan Vorogovskiy

Boadu met een prima kopbal. Keeper Plotnikov brengt echter redding.

Opnieuw is Bel Hassani de aangever. Nu kan Friday bij de eerste paal koppen, maar zijn doelpoging gaat naast.

Na een prima voorzet van Bel Hassani is het Boadu die van dicht bij kan koppen, maar zijn inzet gaat net over. Hier was AZ dicht bij de voorsprong.

Gele kaart Fredrik Midtsjø

Aderinsola Eseola wordt vervangen door Márton Eppel

Eseola is weg. Hij lijkt op weg om de wedstrijd te beslissen, maar raakt de bal niet lekker.

Andrej Arsjavin wordt vervangen door Stanislav Lunin

Kairat is eruit met veel man. Gelukkig voor AZ wil Arshavin het alleen doen. De ster van Kairat loopt zich vast.

Gele kaart Isael Barbosa

Gele kaart Vladimir Plotnikov

AZ is twee keer dicht bij de voorsprong. Eerst werkt Teun Koopmeiners een vrije trap net over. Daarna is Idrissi gevaarlijk, maar ook zijn schot gaat over.

Bauyrzhan Islamkhan wordt vervangen door Ákos Elek

Ron Vlaar wordt vervangen door Myron Boadu

Gele kaart Thomas Ouwejan

Dorin Rotariu wordt vervangen door Iliass Bel Hassani

Tweede helft begonnen

Einde eerste helft
Kort voor rust waren er nog kansen voor middenvelders Teun Koopmeiners en Guus Til, maar gescoord werd er niet meer. AZ heeft een dijk van een tweede helft nodig.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Goedenavond, en welkom in ons liveblog rondom AZ - Kairat Almaty. Kunnen de Alkmaarders de zeperd (2-0) uit de heenwedstrijd wegpoetsen? De opstelling volgen zo, mis hier niet!

Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
3
3
Rode kaarten
0
0
Balbezit
0%
0%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
0
0
Vrije trappen
0
0
Overtredingen
0
0
Buitenspel
0
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
0
0
Gered door de doelman
0
0
Schoten naast
0
0
Terug naar boven

Opstelling

4-3-3
4-5-1
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven