Volledig scherm
© Tobias Hase/dpa

Bosz leidt Leverkusen naar stuntzege bij Bayern München

Het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz heeft voor een forse surprise gezorgd door op bezoek bij Bayern München met 1-2 te winnen. De verrassende eindstand was bij rust al bereikt.

In een ronduit heerlijke eerste helft kwamen de bezoekers tweemaal op voorsprong, tweemaal op bijna precies dezelfde manier. Leon Bailey werd namelijk beide keren diep gestuurd op de counter. Bij de 0-1 schoot hij de bal van net buiten de zestien met rechts in de verre hoek, bij de 1-2 deed hij dat met links van net bínnen het strafschopgebied. Tussendoor (twee minuten voor de tweede goal van Bailey) had Thomas Müller met een droge knal voor de gelijkmaker gezorgd.

Dat het bij rust geen 2-2 stond, mag een klein wonder genoemd worden. Robert Lewandowski verprutste een één-op-één-kans met de keeper, al werd hij teruggevlagd wegens buitenspel. De allergrootste kans volgde op slag van rust, toen Serge Gnabry doorbrak. Hij had Leon Goretzka (links) en Müller (rechts) bij zich, koos ervoor om de bal aan eerstgenoemde te geven, maar zag hoe Lars Bender met een geweldige tackle een doelpunt voorkwam.

Na de pauze kwam er in die tussenstand geen verandering meer, mede omdat Goretzka de bal uit een corner tegen de paal kopte, Lewandowski de lat raakte en Gnabry in extremis ruim naast schoot. Ook na een rode kaart voor Leverkusen-verdediger Jonathan Tah hield de ploeg van Bosz stand. Door de overwinning in de Allianz Arena stijgen Die Werkself naar de zevende plek, Bayern staat vierde.

Overigens blijken Nederlandse trainers  bij uitstek angstgegners voor Bayern. Van de laatste twintig thuisduels in de Bundesliga, verloor Der Rekordmeister er twee. Dat was dus tegen het Leverkusen van Bosz én bijna twee maanden geleden tegen het 1899 Hoffenheim van Alfred Schreuder.