Frenkie de Jong
Volledig scherm
Frenkie de Jong © AFP

Chaos bij Barça duurt voort: club dreigt met rechtszaak tegen voormalige vice-voorzitter

De voetballoze periode heeft geen rust gebracht bij FC Barcelona. Zes bestuursleden stapten gisteren op nadat twee van hen eerder in de week de wacht was aangezegd door voorzitter Josep Maria Baromeu. De verwachting is dat er nog meer zullen volgen.

Voorzitter Josep Maria Bartomeu van FC Barcelona staat onder druk, ook vanuit de spelersgroep is kritiek op hem.
Volledig scherm
Voorzitter Josep Maria Bartomeu van FC Barcelona staat onder druk, ook vanuit de spelersgroep is kritiek op hem. © REUTERS

Door Edwin Winkels

De belangrijkste van de vertrokken bestuurders, vice-voorzitter Emili Rousaud, kwam vandaag op de radio met ernstige beschuldigingen dat ‘iemand binnen de club zijn hand in de kas’ heeft gestoken; voor een uitbesteedde klus die 100.000 euro zou moeten kosten, zou volgens Rousaud één miljoen euro zijn betaald. Hij voegde er overigens aan toe dat dat niet één van de bestuursleden is geweest.

FC Barcelona kwam met een communiqué waarin het ‘elke vorm van corruptie’ ontkende en mogelijk rechterlijke stappen aankondigde tegen Rousaud. Die, op zijn beurt, riep samen met zijn solidaire collega’s op tot het zo snel mogelijk houden van verkiezingen voor het voorzitterschap, die eigenlijk pas voor de zomer van 2021 staan gepland.

Bartomeu, sinds 2014 presidente van de Catalaanse club, is de afgelopen maanden vanuit verschillende hoeken onder vuur komen te liggen. Vooral de spelersgroep, aangevoerd door Leo Messi, heeft zijn onvrede laten blijken. Allereerst omdat Neymar vorige zomer niet werd teruggehaald, zoals beloofd zou zijn. Daarna vanwege het ontslag van trainer Ernesto Valverde en het inhuren door de club van een bureau dat op internet positieve berichten over het bestuur verspreidde en juist kritische over enkele spelers.

De onderhandelingen met de selectie over het verlagen van het salaris vanwege de coronacrisis lijkt de druppel geweest te zijn. De spelers hadden volgens Messi voorgesteld 70 procent in te leveren, plus 2 procent extra om het overige personeel het volledige salaris uit te kunnen blijven betalen. Maar Bartomeu had de indruk gewekt dat de voetballers niet van zo’n aanmerkelijk deel van hun salaris zouden willen afzien.

Quote

Vooral de spelers­groep, aangevoerd door Leo Messi, heeft zijn onvrede laten blijken over voorzitter Bartomeu

De opgestapte Rousaud zal vermoedelijk één van de kandidaten bij de verkiezingen voor het voorzitterschap zijn. Een andere is een ondernemer, Victor Font, die oud-speler Xavi als trainer wil aanstellen zodra hij gekozen is. Bartomeu zelf mag zich volgens de statuten niet meer kandidaat stellen. Barça dreigt nu wel met juridische stappen tegen Rousaud.

Getraind wordt er nog altijd niet door de spelers van Barcelona. De voorzitter van de Spaanse Liga, Javier Tebas, liet deze week weten dat de mogelijkheid bestaat dat de competitie op 6 juni weer wordt hervat, al zal dat dan vrijwel zeker zonder publiek zijn. Maar de inkomsten uit tv-rechten zijn zo belangrijk voor de clubs, dat zij genoegen zullen nemen met de lege stadions.