Chapecoense handhaaft zich ook in tweede seizoen na vliegramp

VideoHet is Chapecoense wéér gelukt zich te handhaven in de Braziliaanse Serie A. Op de laatste speeldag werd een broodnodige 1-0 zege geboekt op Sao Paulo. Leandro Pereira was de grote man in een met euforie gevulde Arena Condá in Chapecó.

Twee jaar geleden, op 28 november 2016, stortte LaMia Airlines-vlucht 2933 door brandstoftekort neer in de bergen van Colombia. De selectie van Chapeçoense zat in dat vliegtuig en was op weg naar Medellín voor de finale van de Copa Sudamericana tegen Atlético Nacional. 19 van de 22 selectiespelers kwamen om het leven. De club werd in diepe rouw gedompeld en kreeg als steun in de rug de eindzege van de Zuid-Amerikaanse ‘Europa League’.

Met hulp van andere clubs in Brazilië, die bereid waren spelers te verhuren, werd ‘Chapo’ vorig seizoen achtste. Dat was reden voor groot feest, omdat dit recht gaf op een plek in de groepsfase van de Copa Libertadores.

Dit seizoen had de Braziliaanse club het een stuk lastiger om zich te handhaven in de Braziliaanse Serie A. Het kwam vandaag aan op de allerlaatste speelronde. De nummers zeventien tot en met twintig degraderen in Brazilië en Chapecoense stond zestiende met slechts één punt meer dan de nummer zeventien. 

Na afloop hoefde ‘Chape’ echter niet in onzekerheid de resultaten op andere velden af te wachten. Op het eigen veld in Chapecó werd namelijk een 1-0 overwinning op Sao Paulo, de nummer vijf van de Braziliaanse Serie A, geboekt. 

Het leidde wederom tot groot feest bij de ploeg die amper twee jaar geleden nagenoeg de gehele selectie verloor bij de meest zwarte bladzijde uit de historie van de club en het mondiale voetbal. 

Volledig scherm
Leandro Pereira in actie tegen Corinthians, eerder dit seizoen. © REUTERS
  1. Legendes ManUnited en Bayern spelen replay historische CL-finale
    Fotoserie

    Legendes ManUnited en Bayern spelen replay histori­sche CL-finale

    Twintig jaar na één van de meest krankzinnige ontknopingen in een Champions League-finale stonden de clubs van toen, Bayern München en Manchester United, opnieuw tegenover elkaar in een benefietduel. Onder anderen Jaap Stam, David Beckham, Peter Schmeichel en Ole Gunnar Solskjaer maakten hun opwachting bij de ‘legends’ van United. Roy Makaay, Lothar Matthäus, Stefan Effenberg, Giovanne Elber deden mee bij Bayern.