Volledig scherm
PREMIUM
Mark van Bommel en Arjen Robben in mei 2010 met Uli Hoeness op de Marienplatz in München, om de winst van de Bundesliga en DFB-Pokal te vieren. © Hollandse Hoogte / Imago Sportfotodienst GmbH

De Koning van Bayern stapt van zijn troon

Uli HoenessMet het afscheid van Uli Hoeness (67) als president van Bayern München komt er een eind aan een even succesvol als turbulent koninkrijk in het Duitse voetbal. Een humeurige, charmante machtswellusteling zwaait morgen officieel af.

Door Leon ten Voorde

Het ereterras zal nooit meer hetzelfde zijn. Er hoeft bij Bayern München maar iets te gebeuren dat op het veld tot enige opwinding leidt, of hup... daar gaat de camera, op zoek naar emotie, woede of ongeloof bij dat onlosmakelijke duo: Uli Hoeness, met z’n eeuwige clubsjaal om de nek, en Karl-Heinz Rummenigge, zijn trouwe metgezel. Als keizers uit het Romeinse Rijk zaten ze jarenlang op het balkon des oordeels naast elkaar. Ging de duim omhoog of omlaag?

Dat vertrouwde beeld is niet meer. Afgelopen zaterdag bij de kraker tegen Borussia Dortmund (4-0) zat Hoeness voor het laatst als president op de tribune. Morgen doet de ongekroonde koning van het Duitse voetbal bij de algemene ledenvergadering van zijn club afstand van de troon. De fans van Bayern zullen wenen, de rest van voetbalminnend Duitsland haalt opgelucht adem.

 1. Jij bepaalt: wordt het Ziyech of gewoon Messi?
  Wereldelftal

  Jij bepaalt: wordt het Ziyech of gewoon Messi?

  Het voetbaljaar leverde weer zo veel moois op. Het swingende Liverpool, dat de Champions League veroverde. Ajax, dat maar net een finaleplaats misliep. Oranje, dat bijna de eerste Nations League won. Op deze site vragen wij je hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2019. Welke elf spelers zou jij opstellen? En welke trainer moet deze ploeg leiden? Stemmen kan vanaf nu tot en met 31 december. De uitslag verschijnt vervolgens online.
 2. De nominaties voor het wereldelftal van het jaar 2019

  De nominaties voor het wereldelf­tal van het jaar 2019

  Het voetbaljaar leverde weer zo veel moois op. Het swingende Liverpool, dat de Champions League veroverde. Ajax, dat maar net een finaleplaats misliep. Oranje, dat bijna de eerste Nations League won. Op deze site vragen wij uw hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2019. Welke elf spelers zou u opstellen? En welke trainer moet deze ploeg leiden? Stemmen kan vanaf nu tot en met 31 december. De uitslag verschijnt vervolgens online en op 2 januari ook in deze krant. Stem via deze link! Bekijk hieronder de nominaties