Volledig scherm
© REUTERS

Deense rel niet eerste geldconflict dat leidt tot bizarre situatie

Een onwerkelijk verhaal vanuit Denemarken, waar het nationale team vanavond aantreedt met zes zaalvoetballers en een handvol spelers uit lagere Deense divisies tegen het nationale elftal van Slowakije. De reden: een cao-conflict tussen de ‘normale’ internationals en de bond. Het is niet voor het eerst dat er clowneske situaties ontstaan door conflicten buiten het veld.

Denemarken oefent vanavond tegen Slowakije in aanloop naar de Nations League, maar achter de schermen ligt de Deense bond DBU in de clinch met een groot aantal internationals over individuele sponsorcontracten. De DBU wil de oefeninterland door laten gaan uit angst voor een schorsing van de UEFA. En dus is er een interim-bondscoach (John Faxe Jensen) en een groep Deense zaalvoetballers en semi-profs aangewezen om de wedstrijd tegen Slowakije te spelen. De hoop van voetbalminnend Denemarken is dat het cao-conflict is opgelost op het moment dat de Nations League begint voor de Denen, zondag om 18.00 uur tegen Wales. Maar geheel nieuw zijn dergelijke praktijken niet.

Togo 2006

Wat te denken van Togo, dat in 2006 als debutant deelnam aan het WK. Maar gesmeerd liep dat bepaald niet. De Duitser Otto Pfister was bondscoach met de Nederlander Piet Hamberg aan zijn zijde.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Otto Pfister. © AP

Ze vertrokken allebei nog voor het toernooi omdat ze alleen op het trainingsveld stonden: de spelers waren in staking. Net als Pfister en Hamberg aasden de spelers op hun deel van de startpremie van het WK, maar dat geld zat ergens in de zakken van hoge piefjes binnen de Togolese voetbalbond. Uiteindelijk keerde Pfister na een paar dagen terug en ondanks dreigementen namen ook de spelers 'gewoon' deel aan het WK. Elke wedstrijd ging verloren.

Oranje 1996

Volledig scherm
Guus Hiddink en Edgar Davids.

Ook in Nederland zorgen geldgeschillen voor grote problemen bij het nationale elftal. Rond 1996 ontstond de zogenoemde 'kabel', met vijf voetballers met Surinaamse roots die voor zowel Ajax als Oranje speelden. Zij zouden zich hebben losgetrokken van de rest en dat leverde sportief conflicten op.

Een grote aanleiding voor die breuk waren salaris- en machtsverschillen bij Ajax, waar de gebroeders De Boer en Danny Blind meer geld kregen en invloed hadden op het salaris van de 'kabelspelers'. Dat conflict werd meegenomen naar Oranje, waar zij vonden dat diezelfde namen teveel invloed hadden. De kwestie escaleerde toen Clarence Seedorf vroegtijdig werd gewisseld tegen Zwitserland en Edgar Davids explodeerde tijdens en na de wedstrijd. Hij werd uiteindelijk weggestuurd door bondscoach Guus Hiddink. Oranje haalde de kwartfinale, maar het toernooi was volledig overschaduwd door het 'kabelincident'.