Volledig scherm
Bij duels in de Premier League is dit weekend uitgebreid aandacht voor de strijd tegen racisme. © Action Images via Reuters

Engeland nu in ‘eigen’ FA Cup opgeschrikt door racisme

Haringey stapt van veldBritse media en prominenten uit de voetbalwereld spraken afgelopen week schande van het racistische gedrag van Bulgaarse fans tijdens de interland tegen Engeland (0-6). Nog geen week later is ook het strijdtoneel van de ‘eigen’ FA Cup doelwit van racisme. 

Het duel tussen Haringey Borough en Yeovil Town werd gisteren niet uitgespeeld omdat spelers en staf van de thuisploeg van het veld stapten. Aanleiding zouden aanhoudende racistische geluiden vanuit het vak met Yeovil-fans zijn geweest. Ook werd doelman Valery Douglas Pajetat bespuugd en geraakt door een object uit het publiek. Manager Tom Loizou haalde zijn elftal in de tweede helft van het veld nadat verdediger Coby Rowe opnieuw racistisch werd belaagd. ,,Ik kon hem echt niet meer laten doorspelen", reageerde Loizou. Er werden geen arrestaties verricht, meldt BBC.

Onderzoek

De Engelse voetbalbond FA zegt in een statement ‘zeer bezorgd’ te zijn over de beschuldigingen. Er loopt inmiddels een onderzoek tegen de fans van Yeovil. ,,Er is geen ruimte voor racisme in deze sport en we werken hard met de wedstrijdofficials en autoriteiten om zo snel mogelijk alle feiten boven tafel te krijgen en juiste stappen te ondernemen.

Het incident is opvallend omdat racisme in de voetbalsport deze week de voorpagina's van de Britse kranten beheerst. Vorige week maandag misdroegen Bulgaarse fans zich tijdens het EK-kwalificatieduel met Engeland. Donkere spelers van Engeland waren het slachtoffer van apengeluiden en daarnaast brachten de Bulgaarse toeschouwers ook het Nazi-saluut. Het zorgde voor grote ophef in beide landen. 

No hard feelings

,,Hoe mijn spelers werden belaagd was afschuwelijk”, zei manager Loizou van Haringey Borough tegen BBC Radio 5. ,,Dat geldt overigens niet voor de spelers en manager van Yeovil. Zij deden hun best om de fans tot bedaren te brengen en onze spelers te steunen. Ze zeiden zelfs: als jullie van het veld lopen, gaan wij mee.” No hard feelings daarom bij de trainer van de thuisploeg. ,,Wij namen dit besluit en ik wil niet dat Yeovil daarvoor wordt gestraft. Als zij doorbekeren, dan zij het zo. Ik keek naar de gezichten van mijn spelers en zag hoe overstuur ze waren. Daarom konden we niet anders dan stoppen.”

Haringey en Yeovil spelen in de lagere Engelse voetbaldivisies. Het duel van gisteren was de laatste voorronde (van vier) voor deelname aan het hoofdtoernooi van de FA Cup. 

Volledig scherm
Haringey-keeper Valery Douglas Pajetat moest het flink ontgelden tegen Yeovil. © BSR Agency