Volledig scherm
De Engelse bondscoach Gareth Southgate © EPA

Engeland wil racistische Montenegrijnen laten boeten

Racistische spreekkoren van Montenegrijnse fans overschaduwden een knappe zege van Engeland (5-1). Topspelers als Raheem Sterling eisen harde sancties van de UEFA.

Oerwoudgeluiden kwamen gisteravond uit alle hoeken van het nationale stadion van Montenegro in Podgorica. Telkens als een donkere speler van Engeland de bal beroerde, huilden de supporters als wolven. De getroffen voetballers kenden geen twijfel over de aard van de spreekkoren. Hun huidskleur vormde het doelwit van de aanhang. Eendrachtig eisten ze harde maatregelen van de UEFA om racisme uit te bannen.

Aanvankelijk wantrouwden verslaggevers hun waarnemingsvermogen, totdat fotografen langs het veld hun vermoedens bevestigden. Spelers als Danny Rose, Callum Hudson-Odoi en Raheem Sterling werden onafgebroken de meest barbaarse dingen toegezongen. Bondscoach Gareth Southgate sprak zich na afloop van het EK-kwalificatie-duel meteen uit. ,,We gaan een officiële klacht indienen”, zei hij zichtbaar aangeslagen.

Bekijk hier de samenvatting van Montenegro - Engeland:

Raheem Sterling nam als spreekbuis van de selectie het voortouw. ,,Als supporters racistische liederen zingen, moet het hele stadion ervoor boeten”, gaf de vleugelspits van Manchester City aan. Ploeggenoten deelden zijn mening. Montenegro moet als het aan hen ligt één of meerdere wedstrijden zonder publiek afwerken. ,,We leven in 2019. Er moeten echte straffen volgen.”

Quote

De manager van Engeland moet samen met de aanvoerder en de FA vooraf afspreken om bij zulke gevallen van het veld te stappen.

The Times

Zelf reageerde Sterling op het veld al. Toen hij de vijfde Engelse treffer voor zijn rekening nam, plaatste hij zijn handen demonstratief achter zijn oren. Een foto van deze actie plaatste hij later op Instagram met de tekst: ,,De beste manier om de haters stil te krijgen (ja, ik bedoel racisten).” Kwaliteitskrant The Times oordeelde dat Southgate bij een herhaling zijn spelers van het veld moet halen. ,,Genoeg is genoeg”, schreef de auteur.

,,Ik weet niet zeker of mijn spelers dat wel zouden willen”, reageerde Southgate. ,,Ze willen gewoon voetballen. Natuurlijk kunnen we een daad kunnen stellen, maar eerlijk gezegd heb ik de antwoorden niet.” Wel gaf hij aan, dat racisme niet louter in de Balkan voor problemen zorgt. Daarmee raakte hij een gevoelig punt. In de Premier League kregen enkele spelers dit seizoen ook te maken met uitwassen.

Sterling kreeg op Stamford Bridge racistische verwensingen naar zijn hoofd geslingerd van een doorgedraaide fan. Een supporter van Tottenham Hotspur wierp in december een bananenschil op het veld in de derby tegen Arsenal, toen spits Pierre-Emerick Aubameyang scoorde. Eerder vergeleek een voormalige hoofdredacteur van The Sun Ross Barkley in een artikel met een gorilla.

Deze voorvallen plaatsten het optreden tegen racisme hoog op de agenda, voor een deel dankzij Sterling. De geboren Jamaicaan liet zich in verschillende interviews uit over de manier waarop zwarte spelers als hij stelselmatig, direct en indirect, negatief worden bejegend. Mede door zijn interventie wil Engeland meer dan ooit afrekenen met racisme. Als Southgate in de toekomst besluit om zijn team van het veld te halen, kan hij rekenen op brede steun.

Volledig scherm
© EPA

De woede zit diep. In de Britse media viel een diepe afkeer te bespeuren. Dat bondscoach Ljubisa Tumbakovic van Montenegro zei niets te hebben gehoord, voedde die boosheid extra. The Times verwoordde dit gevoel het sterkst: ,,De manager van Engeland moet samen met de aanvoerder en de FA vooraf afspreken om bij zulke gevallen van het veld te stappen. Om de tegenstander tot op het bot te vernederen.”

Middenvelder Declan Rice liet voorzichtig merken, dat de selectie mogelijk zo’n actie niet zal blokkeren. ,,We moeten meer doen. Wat kan je nog doen? Er zijn zoveel campagnes, maar als je op zulke plekken komt, kan je weer van vooraf aan beginnen.”

Volledig scherm
Raheem Sterling. © Getty Images