Volledig scherm
© EPA

FIFA-baas Infantino voorgedragen als IOC-lid

Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité heeft Gianni Infantino voorgedragen als nieuw lid van het IOC. De voorzitter van de mondiale voetbalbond werd de afgelopen jaren steeds overgeslagen, maar hij voldoet nu aan alle criteria, zei IOC-voorzitter Thomas Bach na een driedaagse bestuursvergadering. 

Bij de 135ste IOC-sessie, op 10 januari in Lausanne, mogen de leden formeel stemmen over de toetreding van Infantino en twee andere kandidaten.

David Haggerty, voorzitter van de internationale tennisfederatie ITF, is net als voorzitter Yasuhiro Yamashita van het Japans olympisch comité ook voorgedragen. De 62-jarige Yamashita is een oud-judoka, die olympisch goud en vier wereldtitels op zijn erelijst heeft staan. Hij is sinds kort de leider van het olympisch comité van het land dat volgend jaar de Olympische Spelen organiseert.

Infantino werd begin 2016 aangesteld bij de FIFA als opvolger van de onder druk opgestapte Sepp Blatter. In het verleden konden de voorzitters van de FIFA en atletiekfederatie IAAF (nu World Athletics) altijd rekenen op een zetel in het IOC, maar beide sportbonden hadden de afgelopen jaren te maken met nogal wat corruptieaffaires. Atletiekbaas Sebastian Coe komt vooralsnog niet in aanmerking voor lidmaatschap, omdat hij ook werkt voor een bedrijf dat zaken doet met het IOC.

Als de voordracht van de drie mannen wordt bekrachtigd, bestaat het IOC uit 108 leden. Sinds Camiel Eurlings begin vorig jaar zijn functie neerlegde, heeft Nederland geen IOC-lid meer.

Bach presenteerde ook een lijst van dertig atleten, die kandidaat zijn voor vier plekken in de atletencommissie van het IOC. Daar zitten bekende namen bij als Therese Alshammar, Alistair Brownlee, Cate Campbell, Pau Gasol, Max Mirnii en Federica Pellegrini. Tijdens de Spelen in Tokio vindt de verkiezing plaats.