Volledig scherm
Aliou Cissé en Djamel Belmadi. © AFP

Finale Afrika Cup: meer dan alleen Mané vs Mahrez

VideoAlgerije en Senegal staan morgenavond in Caïro tegenover elkaar in de finale van de Afrika Cup. Iedereen denkt dan meteen aan de sterspelers Riyad Mahrez en Sadio Mané, maar het is veel meer dan dat.  

Afrikaanse bondscoaches

Volledig scherm
De Senegalese en de Algerijnse vlag in Champigny-sur-Marne. De twee bondscoaches die morgen in de finale staan zijn beiden opgegroeid in het Franse stadje. © AFP

Met de Algerijn Djamel Belmadi en zijn Ivoriaanse collega Aliou Cissé staan voor het eerst sinds 1998 weer twee Afrikaanse bondscoaches in de finale. Daarvoor kwam het drie keer eerder voor, in de jaren zestig en zeventig. De laatste Afrikaanse oefenmeester die de beker omhoog mocht houden was de Nigeriaan Stephen Keshi in 2013. Belmadi of Cissé treedt morgen dus in de voetsporen van Keshi, die op 54-jarige leeftijd overleed. De twee trainers zijn even oud (43 jaar) en zijn beiden opgegroeid in Champigny-sur-Marne (75.000 inwoners), dat vlak onder Parijs ligt. Belmadi werd er geboren, Cissé kwam er op zijn negende wonen. Later werden ze allebei profvoetballer, international voor hun land en daarna trainer. ,,Het is echt gek dat wij, beiden uit  Champigny, elkaar in de finale treffen. Ik weet niet of zoiets ooit eerder is voorgekomen. Het is geweldig om tegen mijn vriend te spelen. Ik hoop dat de beleidsmakers voortaan meer op jonge coaches zullen vertrouwen”, aldus Belmadi, die nog geen jaar bondscoach van de Woestijnvossen is. 

Noord-Afrikaanse rivaliteit

Volledig scherm
Fans van Algerije en Egypte dagen elkaar uit. © AFP

In de halve finale tussen Algerije en Nigeria ging het op de tribunes er hard aan toe. De Nigeriaanse fans hadden daar niets mee te maken. De rellen ging tussen Algerijnse  fans en supporters van gastland Egypte. Zij gooiden met flessen naar elkaar en sprongen op de hekken. De ordediensten moesten de heethoofden uit elkaar houden. Er is sowieso een Noord-Afrikaanse rivaliteit, zeker sinds 1989. Toen gingen supporters elkaar te lijf na de zege van Egypte in de WK-kwalificatie. Ook de spelers lieten zich gelden. De Algerijnse voetballer Lakhdar Belloumi verwondde de teamarts van Egypte met een fles en werd daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat de dokter een oog verloor. Djamel Belmadi zit er niet zo mee dat de Egyptische fans wellicht voor Senegal zullen juichen. ,,Wij spelen voor onze eigen fans. Als de Egyptenaren onze tegenstander willen steunen, zoals ze tot nu toe in het toernooi hebben gedaan, is dat geen probleem.”

Tweede clash

Algerije en Senegal ontmoeten elkaar voor de tweede keer dit toernooi. In groep C waren de Woestijnvossen met 1-0 te sterk voor het West-Afrikaanse land. Youcef Belaili maakte het doelpunt. Algerije won in 1990 al de Afrika Cup, voor Senegal kan het de eerste keer worden. De ploeg van Aliou Cissé treedt wel aan zonder de geschorste Kalidou Koulibaly. Gelukkig voor Senegal is Sadio Mané er wel bij. De Liverpool-aanvaller zei dat hij zijn CL-medaille wel zou inruilen voor de Afrikaanse beker. 

Volledig scherm
Een fan zwaait op de laatste training van zijn land met een Senegalese vlag. © AFP
Volledig scherm
Mahrez haalt Mané neer. © REUTERS
Volledig scherm
Djamel Belmadi controleert de bal tijdens de laatste training van Algerije. © AP
Volledig scherm
© AFP
  1. De Jong verwacht geweldige wedstrijd in Napels: ‘Nu gaat het er echt om’
    Video

    De Jong verwacht geweldige wedstrijd in Napels: ‘Nu gaat het er echt om’

    FC Barcelona-middenvelder Frenkie de Jong kan morgenavond (21.00 uur) in de wedstrijd in de achtste finale van de Champions League tegen Napoli rekenen op een basisplaats. Hij kijkt uit naar het duel in Stadio San Paolo in Napels. ,,De spanning is bij deze wedstrijden een stuk groter dan in de groepsfase. Nu gaat het er echt om. Ik verwacht twee geweldige wedstrijden”, aldus De Jong op de website van de UEFA.