Volledig scherm
© Korea Football Association via G

Geen doelpunten en geen publiek bij historisch duel tussen de Korea's

De veelbesproken WK-kwalificatiewedstrijd tussen Noord-Korea en Zuid-Korea in Pyongyang heeft geen winnaar opgeleverd. De mensen die stadion Kim Il-sung in mochten, naar verluidt slechts een paar waaronder FIFA-president Gianni Infantino, kregen ook geen doelpunten te zien: 0-0.

Het gastland zal het meest tevreden zijn met de uitslag, aangezien Noord-Korea op de wereldranglijst aanzienlijk lager staat dan het buurland (37e tegenover 113e) dat met Son Heung-min van Tottenham Hotspur ook nog over een topvoetballer beschikt. Beiden landen hebben na drie van de acht kwalificatieduels zeven punten, op basis van het doelsaldo is Zuid-Korea de koploper. Alleen de groepswinnaar gaat door naar de volgende kwalificatieronde op weg naar het WK 2022 in Qatar. Op 4 juni staan de buurlanden weer tegenover elkaar, dan in Zuid-Korea.

Voor het eerst troffen de twee landen, die technisch gesproken nog altijd met elkaar in oorlog zijn, elkaar in competitieverband in Pyongyang. Voorheen werden zulke duels altijd buiten Noord-Korea gespeeld. In 1990 speelden ze wel een keer tegen elkaar in het geïsoleerde noorden, maar dat ging om een oefeninterland.

De fans van Zuid-Korea konden niets zien van het beladen duel. Ze mogen sowieso de grens niet over en op tv was de wedstrijd evenmin te bekijken. Het lukte televisiezenders niet een deal te sluiten met de Noord-Koreaanse autoriteiten. De Zuid-Koreaanse bond deed via Twitter wel verslag, maar het was voor updates afhankelijk van berichten van aanwezige FIFA-officials.