Volledig scherm
© AFP

Getafe maakt meeste overtredingen in Europese topcompetities

De Graafschap 'aan kop' in NLDe Spaanse voetbalclub Getafe heeft dit seizoen, van de clubs uit de vijf grootste competities van Europa, vooralsnog de meeste overtredingen begaan. Dat is de conclusie van sporthistoricus en statisticus Marteen Romà.

Getafe maakte in La Liga al 475 overtredingen en dat zijn er bijna 200 meer dan koploper FC Barcelona (288), dat zich het minst vaak schuldig maakte aan ongeoorloofd spel. In de Premier League heeft Brighton & Hove Albion (372) de dubieuze eer, gevolgd door Fulham (354) en Newcastle United (352). Regerend landskampioen Manchester City (247) is het ‘sportiefst’ in Engeland.

Ook in de Duitse competitie zijn de topclubs hekkensluiter op de ranglijst van de meeste overtredingen. Borussia Dortmund (215) beging de minste overtredingen van de vijf competities, gevolgd door koploper Bayern München (233). Hoffenheim (368) voert de Bundesliga in dat opzicht aan. Romà nam ook de Franse Ligue 1 en de Italiaanse Serie A onder de loep.

Eredivisie

In de Nederlandse competitie, die niet valt onder één van de vijf grootste Europese competities, leidt De Graafschap de dans van meeste overtredingen. Voorlopig maakte de Superboeren 337 overtredingen dit seizoen. De club uit Doetinchem ging vaker in de fout dan FC Emmen (335) en Heracles Almelo (332). De minste overtredingen in de eredivisie werden begaan door Excelsior (251). Koploper PSV (257) maakte één overtreding meer vooralsnog dan nummer twee Ajax (256).