Volledig scherm
Cristian Eriksen was op 14 november 2017 de grote man voor Denemarken, door Ierland met een hattrick in rouw te dompelen (1-5). Lukt hem dat vanavond weer? © EPA

Ieren willen ultieme revanche tegen Eriksen en co

De meeste grote landen zijn inmiddels zeker van het EK, zo ook Spanje en Italië, die vanavond nog in actie komen. De echte spanning zit bij het duel tussen Ierland en Denemarken, een rechtstreeks gevecht om een EK-ticket. Een kort overzicht van de duels van vanavond:

Ierse revanche?

Het is 14 november 2017, Ierland ligt op koers voor plaatsing voor het WK. Door een 0-0 gelijkspel in Denemarken, drie dagen eerder, hebben de Ieren een prima uitgangspositie voor de return in de play-offs om een WK-ticket. Maar de feestavond waar het land op hoopt, die komt er niet. Christian Eriksen geeft een masterclass weg en schiet Denemarken met drie goals naar het WK (1-5).

De kans om het debacle voor altijd achter zich te laten, krijgen de Ieren vanavond in Dublin. Na zeven duels in groep D staat Ierland op twaalf punten, Denemarken op vijftien. Met thuiszege op de Denen komt de ploeg van Mick McCarthy ook op vijftien punten. Vanwege het onderling resultaat (in Kopenhagen werd het 1-1) gaan de Ieren dan het EK. Zwitserland, dat daar met veertien punten tussen de twee landen in staat, is zeker van een EK-ticket, maar kan zich door een zege op Gibraltar en een remise in Ierland nog wel kronen tot groepshoofd.

Volledig scherm
De Ieren hopen zich vanavond te plaatsen voor het EK. © BSR Agency

Italiaanse perfectie

Groep J wordt gedomineerd door één land: Italië, dat in eigen land tegen Armenië de indrukwekkende EK-kwalificatiereeks in stijl wil afsluiten. De ploeg van Roberto Mancini won alle duels tijdens de EK-kwalificatie. Zo werd ook van achtervolger en aanstaande EK-surprise Finland twee keer gewonnen. En dat is pas voor de eerste keer ooit in de historie. Een feesttripje naar Griekenland voor een duel met de ploeg van John van 't Schip moet de kwalificatie helemaal afmaken, al zal geen Fin ook maar een seconde wakker liggen van een nederlaag.

Volledig scherm
Andrea Belotti (rechts) is met vier doelpunten de topscorer van Italië in de EK-kwalificatie. © REUTERS

Het ‘nieuwe’ Spanje

Met een snelle schijnbeweging omspeelde Dani Olmo (21) de doelman, om de bal kalmpjes in een leeg doel te tikken. Het was de vijfde Spaanse treffer in het duel met Malta (7-0). Zeven minuten daarvoor had Pau Torres (22) Spanje al op een 3-0 voorsprong gezet. Nee, goals met veel waarde waren het niet. Maar het bewijst wel dat het ‘nieuwe’ Spanje op de deur klopt. 

Aan de andere kant laat ‘de oude garde’ zich nog altijd gelden La Selección. Kijk maar naar Santi Cazorla. 34 jaar oud, zwaar blessureleed overwonnen en nu in de bloei van zijn carrière. Of Jesús Navas, op zijn 33ste nog altijd de onvermoeibare rechtsback van Sevilla en de Spaanse ploeg.

Volledig scherm
Wonderkind Dani Olmo wordt gezien als de nieuwe Spaanse sleutelspeler. © Getty Images

Het is juist de combinatie van jong en oud dat Spanje de moeite waard maakt om naar te kijken. Met  Roemenië, waarschijnlijk een van de tegenstanders van Nederland op het EK, als tegenstander is er genoeg reden om ook vanavond weer te gaan kijken. 

Voor Zweden staat de wedstrijd tegen Faeröer in de Friends Arena in Solna vooral in het teken van feest vieren. De ploeg van Janne Andersson plaatste zich vrijdag met een 0-2 zege in Roemenië voor het EK en eindigt hoe dan ook op de tweede plaats.