Volledig scherm
Pavel Pogrebnyak (l) in duel met Magnusson van CSKA Moskou. © Getty Images

International Pogrebnyak: Lachwekkend als donkere speler voor Rusland uitkomt

Pavel Pogrebnyak heeft de woede van veel mensen én het Kremlin op zijn hals gehaald na uitspraken over genationaliseerde spelers die uitkomen voor het Russische elftal. De international noemt het ‘lachwekkend als een donkere speler voor het Russische nationale elftal uitkomt.’

Volledig scherm
De voormalige spits van AZ, Ari (r), is één van de spelers die onlangs een Russisch paspoort heeft gekregen © AP

De voormalig spits van onder meer Reading en Stuttgart deed zijn uitspraak in het Russische tabloid Komsomolskaya Pravda. Pogrebnyak haalt uit naar de trend om niet-Russische spelers een paspoort te geven om zo uit te komen voor het nationale elftal. Een van de voorbeelden die de Rus aanhaalde is Ari, de oud-spits van AZ, die tegenwoordig uitkomt voor Krasnodar. ,,Ik snap het doel daar niet van. Mario Fernandes is ook zo'n topspeler, maar we hebben ook Igor Smolnikov op zijn positie. We kunnen prima zonder buitenlanders.”

Mikhail Fedotov, voorzitter van de presidentiële Russische mensenrechtenorganisatie, zegt dat de uitspraken op racisme lijken. ,,Ik denk dat elke voetballer die goed speelt en een Russische nationaliteit heeft, het recht heeft om uit te komen voor het nationale team. De kleur van hun huid, ogen, haar of wat dan ook, heeft geen enkele waarde”, vertelt Fedotov.

De Russische bond doet inmiddels onderzoek naar de 33-voudig international en er hangt een forse schorsing boven het hoofd van de spits die inmiddels uitkomt voor Oeral Jekaterinaburg. ,,Ik heb niets tegen donkere spelers”, legt Pogrebnyak later uit aan Sport24. ,,Ik heb enkel mijn mening gegeven. Ik wil enkel dat er in het Russische team alleen voetballers spelen die geboren en getogen zijn in ons land. Ik wilde niemand beledigen.” De president van zijn club, Grigory Ivanov, staat achter zijn spits en geeft te kennen dat de meeste Russische spelers er zo over denken.