Volledig scherm
Marcelo Bielsa, de Argentijnse coach van Leeds United. © Getty Images

Leeds United krijgt boete van 225.000 euro vanwege spionage bij tegenstanders

De Engelse voetbalclub Leeds United moet een boete van ruim 225.000 euro betalen vanwege ‘Spy-Gate’. Marcelo Bielsa stuurde vorige maand een spion naar de training van tegenstander Derby County. De Argentijnse coach baarde daarna opzien met zijn bekentenis dat hij feitelijk alle tegenstanders tijdens de training laat bekijken door zijn medewerkers.

De directie van de drie Engelse profcompetities onder de Premier League (English Football League) kon de opmerkelijke spionagepraktijken van Bielsa en co niet waarderen. Leeds United kreeg naast de forse geldboete een officiële waarschuwing wegens schending van de normen en waarden van de EFL.

Volgens Bielsa, die zijn ploeg met 2-0 zag winnen van Derby County, is er niets bijzonders aan zijn werkwijze. ,,Ik doe alles om informatie over de tegenstander te verzamelen. Ik voel me schuldig als ik niet hard genoeg werk. Het is volgens mij niet illegaal wat ik heb gedaan. Maar ik accepteer alle straffen.”

Leeds United staat momenteel op een derde plaats in de Championship, twee punten achter koploper Norwich City. De bovenste twee clubs in de Championship promoveren rechtstreeks naar de Premier League, de nummers drie tot en met zes spelen play-offs voor een laatste ticket naar het hoogste niveau in Engeland. Leeds United speelde in het seizoen 2003/2004 voor het laatst in de Premier League.