Harry Gregg.
Volledig scherm
Harry Gregg. © BSR Agency

Manchester United rouwt om dood ‘held van München’ Harry Gregg (87)

De legendarische Manchester United-doelman Harry Gregg is op 87-jarige leeftijd overleden, zo meldt de club. De Noord-Ier was één van de overlevenden van de vliegramp die op 6 februari 1958 aan 23 mensen het leven kostte.

Gregg was de keeper van Manchester United dat zich in 1958 had geplaatst voor de halve finale van de Europa Cup 1 door met 3-3 gelijk te spelen bij Partizan Belgrado. Op de terugreis stortte het vliegtuig waarin de ploeg zat neer na een tussenstop in München. Acht spelers van het topteam van coach Matt Busby kwamen daarbij om.

Gregg, die pas drie maanden voor United speelde,  werd een held omdat hij een aantal teamgenoten en passagiers het leven redde. Hij hielp onder andere Engels international Bobby Charlton en trainer Busby, die tien jaar later met United de Europa Cup 1 zouden winnen. Gregg was er toen niet meer bij. Hij verliet de club waarvoor hij 247 duels speelde in 1966. In 1985 werd de doelman onderscheiden tot Lid van de Orde van het Britse Rijk.

Twee weken na de vliegramp stond hij alweer onder de lat bij United in de FA Cup-wedstrijd tegen Sheffield Wednesday. Ook keepte hij op het WK van 1958 in Zweden, waar Noord-Ierland de kwartfinale bereikte. Gregg werd uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi. Tussen 1954 en 1963 speelde hij 25 interlands voor Noord-Ierland.

,,Harry is in een ziekenhuis omringd door zijn familie vreedzaam ingeslapen”, zo laat de foundation van de oud-doelman weten. 

Harry Gregg in 2008.
Volledig scherm
Harry Gregg in 2008. © BSR Agency