Volledig scherm
© Getty Images

PSG schakelt CAS in vanwege UEFA-onderzoek

Paris Saint-Germain heeft bij het internationale sporttribunaal een klacht ingediend tegen de UEFA. De Europese voetbalbond heropende een aantal weken geleden het onderzoek naar het financiële beleid van de Franse topclub. Volgens de leiding van de PSG is dat niet terecht.

PSG, eigendom van schatrijke investeerders uit Qatar, kwam in opspraak door de aankoop van de Braziliaan Neymar (voor 222 miljoen euro) en de Fransman Kylian Mbappé (voor 180 miljoen euro). Op basis van de regels van Financial Fair Play (FFP) mag een club in Europa per jaar niet meer uitgeven dan de omzet. Met deze stelregel wil de UEFA voorkomen dat de vermogende eigenaren het succes gaan kopen en met hun gigantische bedragen de spelersmarkt ernstig verstoren.

De financiële waakhonden van de UEFA concludeerden eerder dat Paris Saint-Germain in het kader van FFP geen regels had overtreden, maar de Europese voetbalbond heropende onlangs toch weer het onderzoek.

Klokkenluidersplatform Football Leaks meldde vrijdag dat Gianni Infantino PSG en Manchester City hielp met het omzeilen van de regels op het gebied van Financial Fair Play. De huidige voorzitter van de FIFA zou in 2014 als secretaris-generaal van de Europese voetbalbond een fiat hebben gegeven aan de twee Europese topclubs om honderden miljoenen euro’s te ontvangen via zwaar overgewaardeerde sponsorcontracten met bevriende partijen. De extra inkomsten uit de bevriende sponsoring zouden niet openbaar worden gemaakt.

De FIFA wees vrijdag alle beschuldigingen van de hand.