Volledig scherm
Het Lusail Iconic Stadium in Doha, Qatar in aanbouw. © Getty Images

Qatar belooft met WK 2022 ook betere naleving mensenrechten

Qatar gebruikt het WK voetbal van 2022 om een aantal heikele kwesties in het land aan te pakken. De organisator van de mondiale eindronde presenteerde samen met wereldvoetbalbond FIFA een zogeheten duurzaamheidsstrategie. Qatar doet daarin vijf beloftes, onder meer dat de mensenrechten in het land beter worden beschermd.

In de aanloop naar het WK is veel te doen over de vaak erbarmelijke omstandigheden waarin de bouwvakkers aan de stadions werken. Door de hitte en gebrek aan veiligheidsmaatregelen zijn de afgelopen jaren volgens mensenrechtenorganisaties al honderden doden gevallen bij de bouw.

Qatar belooft in een ruim honderd pagina’s tellend document onder meer betere arbeidsrechten, innovatieve oplossingen voor milieuproblemen, economische ontwikkeling én dat iedereen welkom is in Qatar. ,,Het WK biedt een unieke kans om voor positieve verandering te zorgen”, zegt secretaris-generaal Fatma Samoura van de FIFA. ,,Die kans kunnen en willen de FIFA en Qatar niet laten liggen.”

Volledig scherm
Bouwvakkers in het Lusail Iconic Stadium in Doha, Qatar. © Getty Images
  1. De Jong verwacht geweldige wedstrijd in Napels: ‘Nu gaat het er echt om’
    Video

    De Jong verwacht geweldige wedstrijd in Napels: ‘Nu gaat het er echt om’

    FC Barcelona-middenvelder Frenkie de Jong kan morgenavond (21.00 uur) in de wedstrijd in de achtste finale van de Champions League tegen Napoli rekenen op een basisplaats. Hij kijkt uit naar het duel in Stadio San Paolo in Napels. ,,De spanning is bij deze wedstrijden een stuk groter dan in de groepsfase. Nu gaat het er echt om. Ik verwacht twee geweldige wedstrijden”, aldus De Jong op de website van de UEFA.