Volledig scherm
Carles Puyol en Xavi Hernández vieren de wereldtitel met Spanje in 2010. © BSR Agency

‘Real Betis wil Xavi eerste kans als trainer geven’

Xavi Hernández stopt aan het eind van deze maand als profvoetballer, maar de 39-jarige middenvelder lijkt volgend seizoen al te kunnen beginnen als coach. Volgens de Catalaanse sportkrant zou Real Betis de 133-voudig Spaans international zijn eerste podium willen geven als coach.

Xavi begon vorige maand als met zijn trainerscursus UEFA Pro en deed in Qatar, waar hij sinds de zomer van 2015 speelt voor Al Sadd, ook al de nodige ervaring op. Bij Real Betis, dat na een wisselvallig seizoen is terug te vinden op de elfde plek in La Liga, zal Quique Setién aan het einde van dit seizoen vertrekken. Onder diens leiding speelde Real Betis twee seizoenen erg aantrekkelijk voetbal, maar de club uit Sevilla kon dat lang niet altijd omzetten in goede prestaties.

Real Betis werd vorig seizoen zesde en deed dit seizoen ook lang mee om Europees voetbal, maar zakte de laatste weken weg naar plek 11 in La Liga. Setién liet zijn ploeg ook spelen volgens de principes van zijn voorbeeld Johan Cruijff. Xavi, die gisteren zijn afscheid als profvoetballer aankondigde, liet weten dat hij zijn trainersloopbaan ook wil vormgeven aan de hand van de peilers van Cruijff. Xavi speelde liefst 676 wedstrijden voor FC Barcelona, waarmee hij 31 prijzen won. 

In Sevilla is er volgens Sport het vertrouwen dat Xavid de juiste man is om Real Betis leuk voetbal te laten spelen in combinatie met goede resultaten. 

Volledig scherm
Duitsland, Berlijn, 06-06-2015 Champions League finale Juventus- FC Barcelona Xavi Hernandez neemt afscheid met de wedstrijdbal en de beker met de groet oren Foto ; Pim Ras © Pim Ras Fotografie