Volledig scherm
Ritsu Doan. © AP

Ritsu Doan met Japan naar achtste finales Azië Cup

SamenvattingenRitsu Doan heeft zich met het Japanse elftal al verzekerd van een plek in de achtste finales van het toernooi om de Azië Cup. Japan won in Abu Dhabi ook de tweede groepswedstrijd, tegen Oman: 1-0. Genki Haraguchi maakte halverwege de eerste helft uit een strafschop het enige doelpunt.

Doan, dit seizoen een van de weinige uitblinkers bij FC Groningen, begon opnieuw in de basis. De middenvelder werd in de slotfase met geel op zak gewisseld. De 20-jarige Doan had vier dagen eerder met een doelpunt bijgedragen aan de winst op Turkmenistan in de eerste groepswedstrijd: 3-2. Met zes punten is Japan al zeker van een vervolg op het toernooi. De ‘Blue Samurai’ spelen in groep F nog tegen Oezbekistan. Japan was vier keer kampioen van Azië, voor het laatst in 2011.

Met zes punten is Japan al zeker van een vervolg in het toernooi, evenals Oezbekistan dat Turkmenistan met 4-0 versloeg. De twee landen strijden donderdag in hun onderlinge groepsduel om de eerste plaats in poule F. Japan was vier keer kampioen van Azië, voor het laatst in 2011.

Ook Qatar en Saudi-Arabië door

Qatar heeft zich zonder veel moeite geplaatst voor de knock-outronde van de Azië Cup. De oliestaat won met 6-0 van Noord-Korea. Almoez Ali maakte vier treffers.

Volledig scherm
Qatar-spelers vieren een treffer tegen Noord-Korea. © EPA

Met twee overwinningen is Qatar zeker van de volgende ronde. Saoedi-Arabië weet nu ook dat het verdergaat in het toernooi, na twee overwinningen.

Gisteren won het met 2-0 van Libanon na eerst al de Noord-Koreanen met 4-0 aan de kant te hebben gezet. Saudi-Arabië en Qatar gaan donderdag onderling uitmaken wie winnaar wordt van groep E.

De Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, China, Zuid-Korea, Iran en Irak, Qatar en Saudi-Arabië zijn ook al zeker van een plek in de achtste finales. Titelverdediger Australië heeft in de laatste groepswedstrijd tegen Syrië minimaal een punt nodig om door te gaan.