Volledig scherm
Huub Stevens is terug in de Bundesliga en staat voor de aftrap van zijn eerste duel bij Schalke al in het middelpunt van de belangstelling. © BSR Agency

Stevens brengt passie terug bij Schalke, nu nog resultaten

Huub Stevens leed bij zijn terugkeer als trainer van Schalke 04 een 0-1 nederlaag tegen RB Leipzig. Maar de manier waarop de ploeg uit Gelsenkirchen zich presenteerde bood wel degelijk hoop.

Volledig scherm
Huub Stevens is er klaar voor. © BSR Agency

Door Wietse Dijkstra

Het hippe baardje dat hij tot voor kort nog droeg, is verdwenen. Fris geschoren stapt Huub Stevens bij zijn rentree in de Bundesliga de Veltins-Arena binnen. De 65-jarige Limburger straalt voor alle camera’s die niets van zijn terugkeer willen missen. Hier staat een topfitte, zelfverzekerde man die klaar is om zijn club voor degradatie te behoeden.

De bravoure waarmee hij langs de lijn staat, moet Stevens de komende weken zien over te brengen op zijn aangeslagen ploeg. Dat lukt in zijn eerste wedstrijd tegen RB Leipzig al vrij aardig. ,,We willen auf Schalke een elftal zien dat vecht en hartstocht toont’’, heeft Stevens voor de aftrap gezegd.

Die boodschap hebben zijn spelers wel begrepen. Schalke begint gepassioneerd en scoort zelfs al na negentig seconden via de weer in genade aangenomen Mark Uth. Een pikstart is Stevens echter niet gegund, want de ex-spits van Heracles en Heerenveen staat een paar centimeter buitenspel. Maar de bedoelingen van de thuisclub zijn meteen duidelijk.

Stevens, eerder op de bank bij Schalke van 1996 tot 2002 en 2011-2012, is aan zijn derde termijn begonnen als coach in Gelsenkirchen. Slechts zes trainers completeerden in de historie van de Bundesliga een dergelijke trilogie. Jupp Heynckes was de laatste toen hij in het seizoen 2017-2018 voor de derde keer terugkeerde bij Bayern München.

Drie jaar geleden moest Stevens zijn laatste klus bij Hoffenheim voortijdig afbreken vanwege gezondheidsredenen. Dat de gepensioneerde Limburger zich toch weer in het trainingspak heeft laten hijsen, zegt veel over zijn liefde voor Schalke. Andersom zegt het alles over zijn reputatie dat de club opnieuw bij zijn ‘trainer van de eeuw’ is uitgekomen.

Volledig scherm
Jeffrey Bruma (l) in duel met Yussuf Poulsen. © BSR Agency

In Duitsland staat Stevens te boek als een garantie voor succes. De laatste jaren van zijn loopbaan maakte hij vooral naam als Feuerwehrmann. Want waar brandjes waren te blussen, bleek de ervaren Stevens de ideale man om de meubels te redden. Hij behoedde VfB Stuttgart in 2014 voor degradatie en toen die club nog geen jaar na zijn vertrek opnieuw in de problemen kwam, werd de Hollandse brandweerman opnieuw gebeld. Een weer slaagde hij in zijn missie.

Ook bij Schalke kan Stevens aan de bak. Voordeel is wel dat hij dit keer begint bij een elftal dat bóven de degradatiestreep staat. Al biedt dat geen garanties, gezien de vrije val die Schalke de laatste weken onder de ontslagen Domenico Tedesco heeft gemaakt.

Veel verandert Stevens niet aan de ploeg. Volgens zijn motto ‘Die Null muss stehen’ speelt Schalke met Jeffrey Bruma weer in de basis, met vijf verdedigers. Toch lukt het niet om de nul te houden. Leipzig scoort binnen een kwartier via Timo Werner, die simpel kan afronden nadat doelman Alexander Nübel een inzet van Yussuf Poulsen op de lat heeft getikt.

Aan het enthousiasme van de 60.000 toeschouwers doet het allemaal niets af. De trouwe Schalke-supporters schreeuwen hun ploeg negentig minuten lang naar voren. De spelers doen er ook alles aan om de aanhang terug te betalen. Schalke gaat vol hartstocht op jacht naar de gelijkmaker die het zeker na rust ook verdient.

Leipzig, de nummer drie van de Bundesliga, wordt in de tweede helft ver teruggedrongen. Maar omdat Uth, Breel Embolo, Weston McKennie, Suat Serde, Guido Burgstaller en Bruma de bal er niet in krijgen, eindigt het eerste optreden onder Stevens in een anticlimax. Maar wel eentje die hoop biedt.

Volledig scherm
Pech voor Stevens: Timo Werner schiet in de rebound raak. © BSR Agency
Volledig scherm
Huub Stevens houdt zijn ploeg bij de les. © EPA