Volledig scherm
Neymar met PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi (links). © AFP

UEFA: Geen financieel wanbeleid bij PSG

De Franse topclub Paris Saint-Germain hoeft niet langer te vrezen voor sancties van de Europese voetbalunie (UEFA) vanwege financieel wanbeleid. De UEFA heeft na uitvoerig onderzoek geconcludeerd dat de landskampioen geen regels heeft overtreden in het kader van Financial Fair Play (FFP). Na sluiting van het onderzoek blijft PSG niettemin onder streng toezicht van de financiële waakhonden van de UEFA.

Het kapitaalkrachtige PSG, eigendom van schatrijke investeerders uit Qatar, kwam in opspraak door de aankoop van de Braziliaan Neymar (voor 222 miljoen euro) en de Fransman Kylian Mbappé (voor 180 miljoen euro, na eerst nog een seizoen op huurbasis). Op basis van de FFP-regels mag een club in Europa per jaar niet meer uitgeven dan de omzet. Met deze stelregel wil de UEFA voorkomen dat vermogende eigenaren het succes gaan kopen en met hun gigantische bedragen de spelersmarkt ernstig verstoren.

Indien PSG niet voor het einde van het boekjaar op 30 juni voor meer inkomsten zorgt, wordt de Franse club alsnog bestraft door de UEFA. De maatregel betekent dat PSG is genoodzaakt om één of meerdere spelers te verkopen. Het zou gaan om 60 miljoen euro. 

Volgens de Europese voetbalbond heeft PSG de inkomsten uit sponsordeals overschat. De club zou deals hebben afgesloten met partijen die links hebben met de Qatarese eigenaren.

Volledig scherm
© AFP