Ricky van Wolfswinkel.
Volledig scherm
Ricky van Wolfswinkel. © Getty Images

Van Wolfswinkel half jaar uit de roulatie door hersenaandoening

Spits FC BaselFC Basel kan zeker een half jaar niet beschikken over Ricky van Wolfswinkel. De Nederlandse aanvaller, die de voorbije weken nog in verband werd gebracht met Feyenoord, heeft een aneurysma in zijn hersenen. Van Wolfswinkel loopt daarbij groot risico op een hersenbloeding.

Wat is een hersenaneurysma?
Een hersenaneurysma is een verwijding in de wand van een slagader van de hersenen. Vergelijk het met een fietsband waarbij een gat in de buitenband zit en op die plaats de binnenband naar buiten puilt. Het aneurysma kan scheuren en een hersenbloeding veroorzaken. Als het verzwakte bloedvat scheurt, ontstaat een hersenbloeding. Het is niet precies bekend waarom de ene persoon een aneurysma ontwikkelt en de andere niet.
(bron: de Hartstichting)

Van Wolfswinkel liep vorige week in de thuiswedstrijd tegen LASK Linz in de derde kwalificatieronde van de Champions League een hersenschudding op. Uit scans die in het ziekenhuis werden gemaakt kwam ook naar voren dat Van Wolfswinkel een aneurysma in zijn hersenen heeft. Dat is een uitstulping in een bloedvat van de hersenen. Dat kan leiden tot een hersenbloeding, legt de aanvaller in een videoboodschap uit.

Het aneurysma zit al langere tijd in het hoofd van Van Wolfswinkel, die een operatie moet ondergaan. Hoelang het herstel duurt, is moeilijk aan te geven. ,,Ik ben blij dat het aneurysma nu is ontdekt en niet veel later”, aldus Van Wolfswinkel, die in de tweede kwalificatieronde met een doelpunt verantwoordelijk was voor de uitschakeling van PSV.

Van Wolfswinkel speelde in Nederland voor Vitesse en FC Utrecht. In het buitenland was de 30-jarige aanvaller uit Woudenberg ook actief voor Sporting Lissabon, Norwich City, Saint-Étienne en Real Betis.