Volledig scherm
Zaakwaarnemer Mino Raiola © BSR Agency

Voetbalmakelaars verdienen ruim half miljard aan transfers in 2019

De zaken lopen goed voor de voetbalmakelaars dit jaar. Zij hebben gezamenlijk meer overgehouden aan transfers dan vorig jaar: bijna 20 procent.

In totaal verdienden de belangenbehartigers van de spelers in 2019 bijna 590 miljoen aan commissies, maakte de FIFA vandaag bekend. Aanvankelijk valt dit bedrag nog hoger uit, omdat binnenlandse transfers niet worden meegerekend. De transfer van Antoine Griezmann van Atletico Madrid naar FC Barcelona (120 miljoen) valt hier dus niet onder. 

In 90 procent van de gevallen gaat het om een commissie van minder dan één miljoen euro. De bedragen die de zaakwaarnemers het vaakst op hun bankrekening zien verschijnen: tussen de 9.000 en 90.000 euro.

Volledig scherm
De binnenlandse transfer van Antoine Griezmann naar FC Barcelona is niet meegerekend. © BSR Agency

17.000 transfers

In de jaarcijfers van de FIFA betalen de clubs uit de grootste competities van Europa de meeste commissies. Meer dan 80 procent betalen clubs uit Italië, Engeland, Duitsland, Portugal, Spanje en Frankrijk. In Portugal betalen de clubs veruit de meeste toeslag, bijna de helft van de transfergelden gaat daaraan op.

Eén zaakwaarnemer sloot het afgelopen jaar liefst 3.557 deals op een totaal van meer dan 17.000 internationale transfers. Wie dat is, is onbekend.

Vrouwenvoetbal

Volgens de FIFA is in het vrouwenvoetbal het bedrag dat door clubs werd uitgegeven aan zaakwaarnemers verdrievoudigd. Het gaat nog altijd om slechts 194.000 euro. Bij 242 van de 828 internationale transfers was een zaakwaarnemer betrokken.

Volledig scherm
Jackie Groenen verkaste afgelopen zomer van Eintracht Frankfurt naar Manchester United. © BSR Agency