Volledig scherm
Jonathan Reis, eind 2010 op de toppen van zijn kunnen. Hier na een goal tegen VVV. © ANP

Voormalig PSV-spits Jonathan Reis (29) bergt de kicksen op

Jonathan Reis (29) heeft zich ermee verzoend dat hij niet meer op topniveau actief zal zijn. De voormalig PSV-spits gaat niet meer actief op zoek naar een club en stopt met het bedrijven van topvoetbal. ,,Ik heb mijn laatste wedstrijd een jaar geleden gespeeld. Het gaat hem niet meer worden”, zegt hij in gesprek met het ED. 

De jonge Braziliaan maakte eind 2010 enorm veel indruk in het shirt van PSV. Na een uiterst moeizame aanloopperiode wist coach Fred Rutten het beste in hem naar boven te halen en leek Reis op weg een absolute topspits te worden. Hij presteerde ineens op de toppen van zijn kunnen en schoot of kopte de ene na de andere bal prachtig binnen. 

Op 19 december 2010 knakte de carrière van Reis, toen hij tegen Roda JC een extreem zware knieblessure opliep. De PSV-supporters zagen hem nooit meer in het rood-wit schitteren. Dertien maanden had hij nodig om te herstellen en hij kwam bij Vitesse nog op een behoorlijk niveau terug. Ook daar wist trainer Rutten hem naar een hoog niveau te stuwen, maar raakte hij een jaar later in de vergetelheid. Via onder meer clubs in Turkije, Japan en laatstelijk een stage in Indonesië is hij nu weer in Brazilië beland. Hij heeft nog steeds last van zijn rechterknie en gaat zich voorlopig richten op een carrière als jeugdtrainer. 

Loopbaan Jonathan Reis
2007 - 2011: PSV
2011 - 2013: Vitesse
2014: EC Bahia (Brazilië)
2014: Tombense (Brazilië)
2014: Campolina (Brazilië)
2015: Brumadinho (Brazilië)
2015: Buluspor (Turkije)
2016 - 2018: Consadole Sapporo (Japan)
2018: Albirex Niigata (Japan)
2019: Bhayagkara (Indonesië)