Welk land levert de meeste trainers aan een buitenlandse topcompetitie?
In de eredivisie zijn Duitse trainers sinds een tijdje mateloos populair, maar is dat ook het geval in andere (top)competities, buiten de Bundesliga? Hoe in trek zijn de Nederlandse trainers zelf eigenlijk over de grenzen? En welk land levert de meeste trainers aan een buitenlandse topcompetitie? Een blik op de cijfers.
Delen per e-mail
Wie de nationaliteiten van alle trainers uit de grootste vijf Europese competities bekijkt, komt tot een aantal conclusies. Bijvoorbeeld: in de Serie A zijn ze behoorlijk trouw aan hun ‘eigen’ trainers. Van de twintig eindverantwoordelijken op het hoogste niveau komen er liefst zeventien uit Italië. Dat komt neer op 85 procent. Alleen AS Roma (Paulo Fonseca uit Portugal), Bologna (Sinisa Mihajlovic uit Servië) en Hellas Verona (Ivan Juric uit Kroatië) hebben gekozen voor een buitenlandse trainer.
Ook in de Ligue 1 (vijftien van de twintig, dus 75 procent) is het aantal binnenlandse trainers hoog. Dat geldt ook wel voor La Liga (veertien van de twintig, 70 procent), maar een stuk minder voor de Bundesliga (tien van de achttien maakt 55,6 procent). In de Premier League komen sinds het ontslag van Frank Lampard bij Chelsea nog maar acht van de twintig managers uit Engeland zelf. Dat is 40 procent. Kleine toevoeging: met David Moyes (Schotland) en Brendan Rodgers (Noord-Ierland) hebben ook West Ham United en Leicester City een trainer uit het Verenigd Koninkrijk.
Als we naar Nederland kijken, zien we eenzelfde beeld als in Italië. Nu Willem II zich heeft ontdaan van Adrie Koster, zijn veertien van de achttien trainers afkomstig uit Nederland. Dat geldt overigens ook ‘gewoon’ voor interim-trainer Gery Vink van de Tilburgers. Het is nog de vraag uit welk land de definitieve opvolger van Koster komt. Voorlopig zijn vijftien van de achttien trainers Nederlands, dat is dus ruim 83 procent.
Exportproduct
Een andere conclusie is dat de eredivisieclubs over het algemeen niet héél ver voorbij de eigen landsgrenzen zoeken. De drie niet-Nederlandse trainers in de eredivisie komen (het zal u niet verbazen) allemaal uit Duitsland. Heracles Almelo, PSV en Vitesse hebben met Frank Wormuth, Roger Schmidt en Thomas Letsch allemaal voor een oosterbuurman gekozen. Daardoor bestaat een beetje het beeld dat Duitse trainers in het buitenland zéér gewild zijn, maar dat klopt niet helemaal.
In de grote vier competities (naast uiteraard de Bundesliga) is namelijk slechts één Duitse trainer aan het werk, en dat is Jürgen Klopp bij Liverpool. Daar kan overigens een tweede bij komen, aangezien het er sterk op lijkt dat Thomas Tuchel aan de slag gaat bij het eerder genoemde Chelsea, als opvolger van Lampard. Maar dan nog: met twee coaches in een grote buitenlandse competitie kunnen we ‘trainers’ dus niet bepaald het allergrootste exportproduct van Duitsland noemen.
Dat geldt inmiddels ook niet meer voor Nederlandse trainers. Met Peter Bosz (Bayer Leverkusen) en Ronald Koeman (Barcelona) werken er slechts twee landgenoten in een topcompetitie. Op die ranking houdt Nederland dus gelijke tred met Duitsland, maar ook met Spanje (Mikel Arteta en Pep Guardiola werken bij Arsenal en Manchester City). Daarbij moet dus wel worden aangetekend dat er in die twee landen meer dan genoeg trainers zijn die in hun vaderlandse topcompetitie (Bundesliga en La Liga) wél op Europees topniveau werken.
Verrassend goed presteert Oostenrijk met drie trainers (Ralph Hasenhüttl van Southampton, Oliver Glasner van VfL Wolfsburg en Adi Hütter van Eintracht Frankfurt). Ook Kroatië (de eerder genoemde Juric en AS Monaco-manager Niko Kovac) en Zwitserland - Urs Fischer (Union Berlin) en Christian Gross (Schalke 04) - ‘leveren’ twee trainers aan topcompetities.
Koploper
Ook is er een eervolle vermelding voor Portugal. Met José Mourinho (Tottenham Hotspur), Nuno Espirito Santo (Wolverhampton Wanderers), Fonseca (AS Roma) en André Villas-Boas (Olympique Marseille, al zit hij op de schopstoel) zijn er vier trainers uit dat land werkzaam in een aansprekende competitie.
De absolute koploper van onze ‘ranking’ is echter verrassend genoeg Argentinië, dat niet minder dan vijf trainers levert aan Europese topcompetities. In Engeland werkt Marcelo Bielsa (Leeds United), terwijl Mauricio Pochettino (Paris Saint-Germain) sinds kort ook weer werk heeft. In La Liga werken zelfs drie Argentijnen: Diego Simeone (Atlético Madrid), Eduardo Coudet (Celta de Vigo) en Jorge Almíron (Elche). Daarmee is Argentinië de winnaar van het ‘Trainers in het Buitenland-klassement’.
Laatste opvallende detail is dat Italië en Frankrijk (toch aardig grote voetballanden) allebei slechts één trainer hebben die in een andere topcompetitie buiten de ‘eigen’ competitie werken. Het gaat om Zinedine Zidane (Real Madrid) en Carlo Ancelotti (Everton). Ook voor deze landen geldt: in de Ligue 1 en de Serie A zijn het er een stuk meer. En tot slot, voor de volledigheid: Noorwegen (Ole Gunnar Solskjaer bij Manchester United), Noord-Ierland, Schotland, Hongarije, Denemarken, de Verenigde Staten, Servië, Armenië, Roemenië en Chili leveren allemaal één trainer aan een club uit ‘De Grote Vijf’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Politie valt binnen bij FC Barcelona: ex-voorzitter Bartomeu en algemeen directeur opgepakt
De Spaanse politie heeft maandag een inval gedaan bij de kantoren van FC Barcelona. Oud-voorzitter Josep Maria Bartomeu, die eind vorig jaar onder grote druk opstapte, en algemeen directeur Oscar Grau zouden beiden thuis opgepakt zijn. Ook Jaume Masferrer, de adviseur van Bartomeu, en het hoofd juridische zaken van Barcelona zouden zijn opgepakt. -
Oud-bondscoach Argentinië
Olympique Marseille bevestigt komst Sampaoli
De Argentijn Jorge Sampaoli (60) is de nieuwe trainer van Olympique Marseille. Dat heeft de eigenaar van de club bekendgemaakt. -
Beckenbauer gaat vrijuit bij fraudezaak WK 2006
Franz Beckenbauer hoeft niet te vrezen voor een straf voor een mogelijke fraudezaak rond het wereldkampioenschap voetbal van 2006. De FIFA meldt vandaag dat de zaak tegen hem en oud-bestuurders Theo Zwanziger en Horst R. Schmidt niet wordt voortgezet omdat de zaak is verjaard, aldus de onafhankelijke ethische commissie van de wereldvoetbalbond. -
Video
Ziekenboeg Liverpool voller en voller: aanvoerder Henderson weken langs de kant
Jordan Henderson van Liverpool is geopereerd aan een lies. De club laat weten dat de ingreep bij de aanvoerder succesvol is verlopen. Henderson viel vorige week geblesseerd uit in de verloren derby tegen stadsgenoot Everton. -
Samenvatting
De Ligt en Juventus krijgen late tik van Hellas Verona
Juventus heeft wederom punten laten liggen in de Serie A. Op bezoek bij middenmoter Hellas Verona kwam De Oude Dame (met Matthijs de Ligt in de basis) niet verder dan 1-1.
-
PREMIUM
Politie-inval is de zoveelste zwarte bladzijde in een hectisch en somber jaar voor Barça
De gifbeker is nog lang niet leeg voor FC Barcelona. Na een jaar van voortdurende onrust en slechte economische en sportieve resultaten, belandde de top van de club vandaag tijdelijk in een politiecel. Vier bestuurders werden gearresteerd in een onderzoek van de Catalaanse politie naar mogelijke corruptie binnen de club. -
Liesblessure
Liverpool-coach Klopp zit nu ook vier tot acht weken zonder aanvoerder Henderson
Liverpool-captain Jordan Henderson is geopereerd aan zijn lies. De club laat weten dat de ingreep bij de 30-jarige Engelsman succesvol is verlopen. Henderson viel zaterdagavond geblesseerd uit in de met 0-2 verloren derby tegen Everton. -
Dubbele klap voor Bosz: volgende nederlaag en zware knieblessure Fosu-Mensah
Peter Bosz verkeert in zwaar weer met Bayer Leverkusen, dat slechts negen punten pakte uit de laatste elf Bundesliga-duels en ook al pijnlijk werd uitgeschakeld in de DFB-Pokal en Europa League. Zijn ploeg verloor vanavond met 1-2 van SC Freiburg, waarmee Leverkusen nu serieus moet vrezen voor het mislopen van Europees voetbal.