Vincent Kompany
Volledig scherm
Vincent Kompany © BELGA

Wereldsterren luiden Kompany uit bij Manchester City: de ster zelf is alleen geblesseerd

Belg krijgt standbeeldVincent Kompany neemt vanavond in een bijna uitverkocht Etihad Stadium in een behoorlijk oranje getinte testimonial afscheid van Manchester City. Een grote domper: ,,Ik kan helaas zelf niet meedoen.”

De ironie ontgaat Vincent Kompany niet. Zelfs tijdens zijn eigen feest moet hij geblesseerd vanaf de zijlijn toekijken. Bij Manchester City kennen de supporters één van de populairste spelers uit de geschiedenis van de club niet anders. In zijn elf seizoenen in het oostelijk deel van de Noord-Engelse stad bracht hij vaak meer tijd door op de tafel van de fysiotherapeut dan op het veld. Ditmaal geven zijn hamstrings niet thuis.

Vincent Kompany (R) viert zijn 1-0 tegen FC Dacia Chisinau met aanvoerder Rafael van der Vaart in de strijd om de UEFA Intertoto Cup.
Volledig scherm
Vincent Kompany (R) viert zijn 1-0 tegen FC Dacia Chisinau met aanvoerder Rafael van der Vaart in de strijd om de UEFA Intertoto Cup. © EPA

,,Zo hebben de mensen me leren kennen”, vertelde de centrale verdediger die tegenwoordig als speler-trainer fungeert van Anderlecht tijdens een speciale persconferentie. ,,Als een vechter die altijd bezig was om terug te komen.” Het kan de pret voor hem niet drukken. De opbrengst van de testimonial gaat naar Tackle4MRC, een project om de dak- en thuislozen in Manchester te helpen. ,,Een geweldig goed doel.”

Zijn poging om samen met burgemeester Andy Burnham de crisis op te lossen heeft het rode en blauwe deel van de stad samenbracht. Een aanzienlijke afvaardiging van Manchester United speelt voor de Premier League XI, vanavond de tegenstander van de Manchester City Legends. Onder meer Paul Scholes, Gary Neville en Ryan Giggs gingen in op de uitnodiging van Kompany.

Bekijk hier de wereldgoal van Vincent Kompany waarmee hij City op titelkoers hield:

Oranje

Een opvallend grote Nederlandse delegatie maakt eveneens haar opwachting. Edwin van der Sar, Rafael van der Vaart, Robin van Persie en Nigel de Jong verschijnen aan de aftrap. Met Van der Vaart en De Jong speelde Kompany samen bij Hamburger SV. De Jong deelde later ook een paar seizoenen de kleedkamer met hem bij Manchester City. Pep Guardiola en Roberto Martinez, de bondscoach van België, leiden de ploegen.

Vincent Kompany houdt Mario Balotelli in bedwang.
Volledig scherm
Vincent Kompany houdt Mario Balotelli in bedwang. © PICS UNITED

Mario Balotelli vormt mogelijk de grootste publiekstrekker. In zijn periode bij The Citizens haalde ‘Mad Mario’ met zijn strapatsen buiten het veld regelmatig de voorpagina’s van de boulevardkranten. Zo stak hij per ongeluk zijn huis in de brand door vuurwerk af te steken vanaf zijn balkon en deelde hij, verkleed als kerstman, geld uit in het centrum van de stad. In het Etihad Stadium bezorgt de herinnering aan hem de mensen nog altijd een glimlach.

Nigel de Jong dolt op de training bij Manchester City met Vincent Kompany en Micah Richards.
Volledig scherm
Nigel de Jong dolt op de training bij Manchester City met Vincent Kompany en Micah Richards. © reuters

Of de Italiaan zich vanavond daadwerkelijk meldt, durfde Kompany niet te voorspellen. In de wereld van Balotelli, die tegenwoordig uitkomt voor Brescia, is niets zeker. ,,Met Mario kan alles altijd misgaan”, waarschuwde Kompany de fans alvast. De Belg, die in zijn periode bij de club viermaal de landstitel won, twijfelde niet aan de beschikbaarheid van De Jong, net als hij een man van de klok.

,,Joe Hart, De Jong en ik hielden in de begintijd de club min of meer bij elkaar”, gaf hij aan. Kompany, die hoopt als speler het EK nog mee te kunnen maken, reserveerde voor Virgil van Dijk nog een enorm compliment. In zijn ogen is de aanvoerder van Oranje met afstand de beste verdediger sinds de oprichting van de Premier League. ,,En hij is nog niet eens zolang aan de top.”

Bekijk hier het interview vlak voor de testimonial: 

Standbeeld

Wat betreft populariteit en respect voor zijn karakter kan Van Dijk voorlopig nog niet tippen aan Kompany, die een standbeeld krijgt bij het Etihad Stadium. De clubleiding maakte woensdag bekend dat een kunstenaar inmiddels een opdracht heeft gekregen om een sculptuur van de verdediger te construeren. Op het trainingscomplex is ook al een mozaïek van hem te zien en de weg die de City Football Academy en het teamcentrum van de A-selectie verbindt, draagt sinds woensdag ook zijn naam: ‘Vincent Kompany Crescent’.

Zijn testimonial, die om 20.45 uur begint, wordt zelfs live uitgezonden op de Britse televisie. De Brusselaar, die door blessures liefst 152 wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan, haalde zijn schouders hierover op. ,,Ik krijg wel de kans om afscheid te nemen van de fans. En we helpen de dak- en thuislozen in elk geval.”

Vincent Kompany als speler-trainer bij Anderlecht.
Volledig scherm
Vincent Kompany als speler-trainer bij Anderlecht. © BELGA