Volledig scherm
Zinedine Zidane © AFP

Zidane terug als trainer van Real Madrid, Solari ontslagen

Zinédine Zidane keert per direct terug bij Real Madrid, dat maakte de club vanavond bekend. De succescoach van de afgelopen jaren neemt de taak over van Santiago Solari die het veld moet ruimen na een tegenvallend seizoen, waarin Madrid al begin maart op alle fronten is uitgeschakeld. Zidane krijgt een contract dat in de zomer van 2022 afloopt.

,,Ik ben heel blij dat ik weer thuis ben”, zei hij vanavond tijdens zijn presentatie in Estadio Santiago Bernabéu. Zidane vertrok eind mei vorig jaar bij Real. De 46-jarige oud-voetballer was erg succesvol. Met Real won hij in 2,5 jaar tijd liefst drie keer de Champions League. Zidane pakte daarnaast met Real een keer de Spaanse titel, twee keer de Europese Supercup, één keer de Spaanse Supercup en twee maal het WK voor clubs.

Zidane benadrukte dat hij niet kan wachten totdat hij morgen weer een training van Real mag leiden. ,,De voorzitter heeft me gebeld en omdat ik van hem en deze club hou, ben ik weer hier.” Zidane, die een contract tot aan de zomer van 2022 tekende, kondigde ook veranderingen aan. ,,Voor nu en komend seizoen”, zei hij zonder zijn plannen toe te lichten. ,,We hebben dit seizoen nog elf wedstrijden om er iets van te maken.”

Nederlaag tegen Ajax

Julen Lopetegui volgde Zidane bij Real op, maar de voormalig bondscoach van de Spanjaarden moest eind oktober wegens teleurstellende resultaten alweer vertrekken. Solari begon daarna redelijk voortvarend bij ‘De Koninklijke’, maar na de uitschakeling in de Champions League, het Spaanse bekertoernooi en de oplopende achterstand in de competitie op koploper FC Barcelona was het geduld van het bestuur van Real op.

Zidane zal dit seizoen waarschijnlijk zonder prijs afsluiten. Real is na de thuisnederlaag van dinsdag tegen Ajax (1-4) uitgeschakeld in de Champions League. De club is ook niet meer actief in het nationale bekertoernooi na het verlies over twee duels met Barcelona. In de competitie lijkt de tweede plaats het hoogst haalbare. De achterstand op koploper Barcelona is al opgelopen tot twaalf punten. Real, de huidige nummer drie van de ranglijst, heeft vijf punten minder dan het als tweede geklasseerde Atlético Madrid.