Volledig scherm
1999: Raymond van Barneveld wint het WK in Frimley Green en kust de trofee. Op de achtergrond de Hall of Fame, met de portretten van de winnaars van het Embassy World Darts door de jaren heen. © GPD/Phil Nijhuis

De teloorgang van Lakeside is compleet

Op de voor darters historische grond van Frimley Green wordt ook dit jaar weer gespeeld om de winst in de Lakeside. Maar het WK van dartsbond BDO is tegenwoordig volledig afgegleden naar een plek in de onmetelijke schaduw van de PDC.

Door Pim Bijl

Al meer dan vijftien jaar klinkt zijn stem in de Nederlandse huiskamers wanneer er pijltjes van belang worden gegooid. Jacques Nieuwlaat staat op en gaat naar bed met darts. Waar de dartspurist zich nu tijdens de Lakeside bevindt? In zonnig Mexico, op een van de fraaie stranden, onder een parasolletje. ,,Dat was vroeger ondenkbaar, inderdaad”, reageert Nieuwlaat vanuit zijn ligstoel.

Quote

Histori­sche dartsgrond Frimley Green levert geen toppers meer

Volledig scherm
Dartsverslaggever Jacques Nieuwlaat. © Frank JansenHet is veelzeggend dat de RTL7-commentator van een vakantie geniet terwijl er officieel een WK bezig is. Zijn zender heeft niet de uitzendrechten, maar het WK van de BDO is dan ook zo finaal afgegleden dat het diep in de onmetelijke schaduw van de andere bond, de PDC, is komen te staan. De aandacht is volledig verschoven. Het WK van de PDC, de andere majors van die bond en de Premier League zijn tegenwoordig veel prestigieuzer dan het toernooi op de historische, ooit zo levendige grond van Frimley Green.

Nederland leerde het darts kennen met beelden vanuit de Lakeside Country Club. Daar werd eerst om winst van 'The Embassy' gestreden en later, nadat het door een wetswijziging niet meer mogelijk was het wereldkampioenschap naar een sigarettenmerk te vernoemen, de 'Lakeside'.

Troetelbeer

Raymond van Barneveld, met zijn nagelbijtende Silvia in het publiek, groeide dankzij zijn vier zeges uit tot een nationale troetelbeer. Ook internationale karakters als Martin Adams, Ted Hankey, Mervyn King en Andy Fordham werden omarmd. In 2006 keken ongeveer 5 miljoen mensen naar de door Jelle Klaasen gewonnen kraker in de finale tegen Van Barneveld.

Daar is niets meer van over. De PDC, ontstaan in 1990 toen zestien spelers de BDO verlieten uit onvrede over de dalende populariteit van de sport, heeft zijn concurrent overvleugeld. ,,De BDO is uitgestorven”, zegt Michael van Gerwen, ’s werelds nummer 1. ,,Ik vind het zelfs oneerlijk dat die bond soms nog een aantal vaste plaatsen in mag nemen bij onze toernooien. Dat brengt de sport niets.”

Quote

De BDO is uitgestor­ven.

Michael van Gerwen, ’s werelds nummer 1
Volledig scherm
© AD Sportwereld

Van Barneveld stapte in 2006 over naar de PDC om Phil Taylor uit te dagen. Nu is het met een vergrootglas zoeken naar topspelers op de Lakeside, waar zondag de finale van de 41ste editie wordt gespeeld. Door de veel lagere prijzenpot is spelen bij de schatrijke PDC eenvoudigweg veel interessanter. Tot overmaat van ramp trok de BBC vorig jaar ook al de handen af van Lakeside, na een samenwerking van liefst 38 jaar.

Danny Noppert, vorig jaar verliezend finalist, is de bekendste deelnemer uit Nederland. De Fries is door naar de tweede ronde. Opvallend, maar niet verrassend, is het gigantische verschil in gemiddelde scores van de wedstrijden op Lakeside in vergelijking met het op 1 januari door Rob Cross gewonnen WK van de PDC. Al oogstte Darryl Fitton maandag lof met een finish van 170.

Kwaliteit

Volledig scherm
Glen Durrant met de beker van Lakeside van 2017. © Getty Images

Eigenlijk is er slechts één speler bij de BDO die volgens kenners voldoende kwaliteit heeft om ook bij de andere bond hoge ogen te gooien. Niet voor niets lonkt die Engelsman, Glen Durrant, al langere tijd naar de PDC. Alleen heeft de BDO een contractueel foefje bedacht om de teloorgang te vertragen. Als Durrant de halve finales of de finale bereikt, mag hij geen lid meer worden van de PDC, tenzij hij al zijn prijzengeld inlevert vanaf het bereiken van de laatste vier. Ondanks dat reglement maakt Durrant er geen geheim van over te willen stappen. ,,Als ik de Lakeside win, blijf ik de BDO trouw. Anders probeer ik over te stappen.”

Volledig scherm
© AD Sportwereld
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement