Martijn Kleermaker (rechts) dit jaar in Minehead bij de UK Open.
Volledig scherm
Martijn Kleermaker (rechts) dit jaar in Minehead bij de UK Open. © OP/BSR Agency

Nieuwkomers bij PDC beleven nog weinig plezier aan tourkaart: ‘Dit is toch wel bizar’

Ze zouden de ranglijsten bestormen, maar nog geen twee maanden nadat ze een tourkaart veroverden en daarmee toegang kregen tot de grote dartstoernooien ging de sportwereld op slot. Nu maken ze er het beste van, op dartsborden thuis of op de zaak.

Meer aandacht op een zaterdagavond zal Martijn Kleermaker niet hebben gehad. Het ene na het andere bericht stroomde afgelopen weekeinde binnen nadat hij Michael Smith in de Home Tour versloeg. ,,Hij is een gerenommeerde speler, de nummer 5 van de wereld en ik doe voor het eerst mee bij de profs. Mensen hadden het niet verwacht, maar ik ben heel bedreven in mijn sport en voor mij is het niet heel verrassend. Ik weet dat het erin zit.”

Kleermaker heeft alleen een probleem: afgezonderd van deze ene avond kan hij het niet laten zien. Half maart kwam ook het dartswereld abrupt tot stilstand. Kleermaker weet het nog goed. ,,Ik kwam op een zondagavond terug uit Engeland, van een vloertoernooi in Barnsley en hier brak de paniek uit omdat de horeca dicht ging.”

Baan opgezegd

Quote

Ik geef mijn tourkaart nu ook niet zomaar op

Derk Telkenes

Sindsdien zit Kleermaker thuis in Hierden, samen met zijn vriendin en drie kinderen van 4, 7 en 12. Veel meer dan trainen heeft hij niet om handen. In januari zegde de 29-jarige zijn baan in de logistiek om alles op een professionele dartsloopbaan te zetten. Dat was mogelijk nadat hij op de Q-School in het Duitse Hildesheim een tourkaart bemachtigde.

Het is het gouden ticket voor darters. ,,De timing kon niet beter”, zegt Kleermaker. ,,Het is toch wel bizar. Alles was in kannen en kruiken en nog geen twee maanden later gooit een virus roet in het eten. Heel vervelend.”

In de paar toernooien die hij speelde, won hij nog wel van onder anderen Stephen Bunting en Joe Cullen. Nu is het stil, op die ene avond in de Home Tour na. ,,Gelukkig ben ik gezegend met mijn sponsor, die ervoor zorgt dat ik niet mijn oude baas hoef te vragen of hij nog wat voor me heeft.”

Derk Telnekes zit in hetzelfde schuitje. De 25-jarige darter uit Deventer won ook in januari zijn tourkaart op de Q-school. Het betekende veel voor hem. ,,Ik heb direct ontslag genomen. Ik maakte badkamerspiegels, maar kon nu van mijn hobby mijn werk maken. Ik geef mijn tourkaart nu ook niet zomaar op, ik heb altijd de droom gehad prof te worden.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Derk Telnekes op de UK Open, ook voor hem één van de weinige grotere toernooien waar hij aan kon meedoen.
Volledig scherm
Derk Telnekes op de UK Open, ook voor hem één van de weinige grotere toernooien waar hij aan kon meedoen. © BSR Agency
Quote

Ik gooide beter dan ooit

Dirk van Duijvenbode

Hoewel hij pas twee maanden met de grote jongens meedeed, moet hij er nu mee leren omgaan dat dat er even niet inzit. Dat valt niet mee, zeker niet omdat Telnekes half maart één van de beteren was op de vloertoernooien in Barnsley. In het allerlaatste speelweekeinde haalde hij op zaterdag de kwartfinale en op zondag de halve finale.

,,Daar kwam ik er net een beetje in”, zegt Telnekes. Hij wacht af wanneer hij mag. Tot juli ligt alles er nu wel zo’n beetje uit, mogelijk kan de nieuwkomer nog een avond meedoen aan de Home Tour. ,,Verder kan ik thuis een beetje trainen en zorg ik vooral voor de kinderen, want mijn vriendin werkt in de zorg.”

Het doel voor 2020 is en blijft hetzelfde bij zowel Telnekes al Kleermaker: het jaar afsluiten in Ally Pally bij het WK darts. ,,Als het al doorgaat”, zegt Dirk van Duijvenbode. Hij stond eerder al in de dartstempel en heroverde na een jaar afwezigheid zijn tourkaart.

Voor de 27-jarige Westlander kwam de coronatoestand ‘behoorlijk ongelegen’. Nu zit niemand te wachten op een pandemie, Van Duijvenbode had een goed voorjaar. Op de UK Open zat hij bij de laatste 32 en in Hasselt haalde hij voor eerst in zijn loopbaan een halve finale van een Euro Tour. ,,Ik gooide beter dan ooit en raakte in een flow”, zegt hij nu.

Anders dan Telnekes en Kleermaker is Van Duijvenbode nog aan het werk. Van Duijvenbode doet de administratie van een auberginekwekerij in ’s-Gravenzande. Zijn dartsambities moet hij toch even opzijzetten. ,,Het WK had ik in maart waarschijnlijk al veilig kunnen stellen. Dat dat nu niet kan is vervelend, maar het is niet anders. Gelukkig heb ik nog werk.”

En een beetje darts, want na Kleermaker kunnen we Van Duijvenbode binnenkort op de Home Tour voorbij zien komen. Al zal het niet vanuit huis, maar ‘op de zaak’ zijn. ,,Het licht op de dartsbaan daar is beter. Ik ben alleen nog een goede webcam aan het zoeken, de meeste zijn uitverkocht. Ik wil wel dat het er een beetje goed uitziet.”

Want net als Kleermaker en Telnekes , hoopt Van Duijvenbode liever vandaag dan morgen wat te kunnen laten zien. Ook hij mikt voor 2020 op het WK in Londen. ,,Ik hoop nu toch een beetje het momentum vast te houden.”

Dirk van Duijvenbode dit jaar op de UK Open, waar hij bij de laatste 32 kwam.
Volledig scherm
Dirk van Duijvenbode dit jaar op de UK Open, waar hij bij de laatste 32 kwam. © OP/BSR Agency