Volledig scherm
Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena. © LAWRENCE LUSTIG

Nieuwlaat: WK darts voor teams wordt spannender dan ooit

Na zes jaren, vier finaleplekken en drie keer de winst  in de World Cup of Darts is het duo Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld niet meer. Jermaine Wattimena neemt de plek van Barney in. Gaat dit nieuwgevormde duo het Nederlandse succes op het toernooi voortzetten? Dat is moeilijk te zeggen, vindt televisieverslaggever en dartsgoeroe Jacques Nieuwlaat.

In tegenstelling tot Raymond van Barneveld is Jermaine Wattimena een betrekkelijke nieuwkomer. De 52-jarige Van Barneveld heeft een rijke carrière met veel grote prijzen, terwijl de 31-jarige Wattimena nog moet wachten op zijn eerste grote titel. Maar dat kan in zijn voordeel werken, weet Nieuwlaat. ,,Wattimena heeft in principe niets te verdedigen en de verwachtingen zijn laag gespannen. Daarnaast kan Van Gerwen het hem wat makkelijker maken door de druk weg te nemen.” 

Quote

Het belooft een leuk en spannend toernooi te worden.

Jacques Nieuwlaat

Van het nieuwgevormde dartsduo is Mighty Mike de betere van de twee, maar dat wil niet betekenen dat Wattimena zich moet optrekken aan de nummer 1 darter van de wereld. ,,Wattimena is niet voor niets de 23ste in de PDC Order of Merit. Hij is een goede darter.” Ondanks die positie liggen valkuilen op de loer voor het kersverse duo. ,,Voor mijn gevoel is Wattimena een flowspeler. Als hij goed in de flow zit, is hij echt heel goed. Heeft-ie die niet, dan zakt hij door de ondergrens. Bovendien weet ik niet of Van Gerwen net zoveel vertrouwen heeft in Wattimena als in Van Barneveld. Toen Van Gerwen een duo vormde met  Van Barneveld stond hij er misschien toch wat rustiger in: als ik een slippertje maak dan maakt Van Barneveld het wel goed. Ik weet niet of hij dat nu ook heeft.” 

Volledig scherm
Jacques Nieuwlaat (rechts). © Shody Careman

In tegenstelling tot sporten als voetbal of handbal hoeft men bij het darten in veel mindere mate op elkaar ingespeeld te raken. Ieder teamlid speelt namelijk eerst een individuele wedstrijd op het World Cup of Darts. Als er dan nog geen beslissing is gevallen, wordt er pas een duopartij gespeeld. Dat gegeven kan het kersverse duo parten spelen, denkt Nieuwlaat. ,,Tegenstanders kunnen hun opstelling daarop aanpassen. Ik denk dat veel teams de sterkste speler tegen Wattimena laten spelen, om vervolgens met een 1-1 stand uit de singles te komen en Nederland proberen te kraken in de duo-partij.”

Of het duo Van Gerwen/Wattimena hoge ogen gaan gooien, vindt Nieuwlaat moeilijk te voorspellen. ,,Er is geen referentiekader. We moeten het toernooi afwachten.” Wel denkt de 47-jarige verslaggever dat er in tegenstelling tot voorgaande jaren nog wel eens een verrassende winnaar uit de bus komen. ,,Dit jaar ligt het veel meer open. Voorgaande jaren waren Nederland, Schotland en Engeland de gedoodverfde favorieten. Nu heb je met Noord Ierland, Wales, Australië of België zeven teams erbij die het toernooi zouden kunnen winnen. Het belooft een leuk en spannend toernooi te worden.”

Vanavond gaat het WK darts voor teams van start, dat tot aanstaande zondag duurt. Vrijdagavond neemt Nederland het in de eerste ronde op tegen Spanje.