Volledig scherm
© Getty Images

Taylor helpt Van Barneveld in aanloop naar WK

Darter Raymond van Barneveld bereidt zich met hulp van z’n oude rivaal Phil Taylor voor op zijn laatste WK. 

De 52-jarige Hagenaar, die het zaterdagavond in Alexandra Palace in de eerste ronde opneemt tegen de Amerikaan Darin Young, trainde donderdag in Londen met de gestopte Taylor op het kantoor van hun gezamenlijke pijlenleverancier.

,,Raymond zei onlangs: het lijkt me echt mooi als Phil me kan voorbereiden op het WK. En dus zijn we dat gaan regelen”, aldus de manager van de vijfvoudig wereldkampioen. ,,Phil is heel begaan, hij hoopt dat ‘Ray’ het goed doet.”

Van Barneveld en Taylor waren jarenlang de twee boegbeelden van het darts. De Engelsman stopte bijna twee jaar geleden, met zestien wereldtitels op zak. ‘The Power’ was op zijn laatste WK heel dicht bij nummer 17, maar hij verloor op de eerste dag van 2018 de finale van zijn jonge landgenoot Rob Cross.

,,Ik ben heel blij dat Phil me helpt om klaar te zijn voor het WK”, aldus Van Barneveld op Twitter. De Hagenaar zou zich in eerste instantie met Jeffrey de Zwaan gaan voorbereiden op het toernooi, tot bij de loting bleek dat de twee Nederlanders elkaar in de tweede ronde al kunnen treffen. ‘Barney’ ging daarom op zoek naar een andere trainingspartner en kwam uit bij de meest succesvolle darter ooit.

,,Het wordt zijn laatste grote kunstje”, zegt manager Jaco van Bodegom. ,,Raymond wil het heel graag nog één keer goed doen. Hij doet het niet voor twee of drie rondjes doorkomen, hij is pas tevreden als hij de halve finales of verder haalt. De laatste tijd staat hij echt goed te gooien. Maar vanaf zaterdag moet het gebeuren.”

Vorig jaar vloog Van Barneveld er al in de tweede ronde uit, tegen de Litouwer Darius Labanauskas. Hij had toen al aangekondigd dat het WK 2020, dat vrijdagavond begint, zijn laatste toernooi zou worden. In maart, nadat hij in Ahoy een kansloze nederlaag had moeten incasseren tegen Michael van Gerwen, zei Van Barneveld dat hij per direct zou stoppen. ‘Barney’ kwam daar al snel op terug en besloot toch het jaar af te maken.