Volledig scherm
Michael van Gerwen. © BSR Agency

Van Gerwen overrompeld door Ross Smith in eerste ronde EK

Michael van Gerwen is verrassend uitgeschakeld op het EK darts in het Duitse Göttingen. De Nederlandse topfavoriet moest met 5-6 zijn meerdere erkennen in de veel lager geplaatste Engelsman Ross Smith.

Van Gerwen, al viermaal winnaar van het EK, staat namelijk bovenaan de Order of Merit (de wereldranglijst voor darters), waar zijn opponent ‘slechts’ op de 56ste plek staat. Smith maakte de partij af met een indrukwekkende 114-finish. 

Vorig jaar wist Van Gerwen overigens ook al geen potten te breken op het EK. In de tweede rondde strandde hij toen in een partij tegen Engelsman Steve West. Van Gerwen was vier jaar op rij, van 2014 tot en met 2017, de beste van Europa. Vorig jaar ging de titel naar de Engelsman James Wade. De titelverdediger is ook al na één ronde klaar. Hij verloor met 6-0 van Welshman Jonny Clayton.

Smith had bijna de hele partij een kleine voorsprong tegen Van Gerwen. De 30-jarige Brit zag Van Gerwen terugkomen tot 5-5, maar gooide knap 114 uit. ,,Michael is veruit de beste speler in de wereld, maar ik wist dat ik niet tegen Michael moest proberen te spelen, maar me op het dartsbord moest richten. Ik heb dat de afgelopen twee weken geoefend, toen ik van deze loting wist.”

Morgen komen nog de Nederlanders Vincent van der Voort, Jermaine Wattimena en Jeffrey de Zwaan in actie op het EK.