Volledig scherm
Michael van Gerwen © EPA

WK-darts ruimt twee plekken in voor vrouwen

Aan het WK darts van 2019 zullen twee vrouwen meedoen aan de kwalificatie. Het is één van de wijzigingen in de opzet van het toernooi.

De PDC, de organisator van het WK, breidt voor volgend jaar het deelnemersveld uit van 72 naar 96 plaatsen. Twee van die plekken zullen worden ingenomen door vrouwen. Zij konden altijd al meedoen aan het toernooi, maar haalden 't slechts zelden. 

Gayl King (in 2001) en Anastasia Dobromyslova (in 2009) zijn twee van die uitzonderingen die het weleens lukte. De organisatie besloot de vrouwen derhalve een handje te helpen. Welke twee vrouwen gaan deelnemen, wordt bepaald tijdens twee kwalificatietoernooien.

De sport wordt steeds populairder. Het prijzengeld is derhalve ook verder gestegen. De winnaar van het WK strijkt volgend jaar liefst 570.000 euro op. De winnaar van dit jaar, Rob Cross, moet het doen met 450.000 euro. Plek twee levert in 2019 228.000 euro op, een plaatsje in de halve finale is goed voor 114.000 euro. 

Vanwege de extra partijen zijn er twee wedstrijddagen meer nodig in Alexandra Palace. Het toernooi begint op 13 december en de finale vindt plaats op 1 januari. Op 24, 25 en 26 december zijn er vanwege Kerstmis geen wedstrijden. Eind juli begint de kaartverkoop voor het evenement.