Volledig scherm
Bij Lowlands mocht je je (gekochte) flesje water wél steeds opnieuw vullen met leidingwater © Foto Sander Koning/ANP

Geef gratis water op festivals

Gemeenten moeten alleen vergunning geven aan grote evenementen als er gratis drinkwater is.

Vraag: welk water is op alle festivals gratis? Antwoord: hemelwater. Maar daar zit nou net niemand op te wachten. We smachten naar drinkwater om onze dorst te lessen, zeker als het warm is. Het liefst lekker koud, vers getapt uit de kraan, net als thuis. Helaas, dat gunnen veel popevenementen hun vaak jonge bezoekers niet. Ondanks de hoge prijs die de organisatoren voor een entreekaartje vragen, kan een gratis bekertje water er doorgaans niet af. Sterker nog, gemeentepils wordt tegen woekerprijzen verkocht - vijf euro voor een flesje is geen uitzondering.

Als festivalganger heb je geen keuze, want zelf drinken meenemen is verboden. Wie het toch probeert, wordt bijna altijd bij de scherpe controle aan de toegangshekken opgemerkt en moet zijn drank afgeven of ter plekke opdrinken. Het lijkt Schiphol wel. Extrema Outdoor, Parkbeats, 7th Sunday Festival, Decibel, Dancetour, Intents, Citymoves, Summerlake; de reeks van grote dancefestivals wordt elk jaar langer. Ze zijn onnoemelijk populair onder honderdduizenden jongeren en dikwijls binnen de kortste keren uitverkocht. Geen wonder dat de organisaties kunnen doen en laten wat ze willen, zij bepalen de regels. Dus zit er niks anders op dan knarsetandend twee muntjes te dokken voor dat doodgewone flesje water. Als 'service' draaien de verkopers er wel de schroefdop voor je af en mikken die ook meteen weg. Om veiligheidsreden heet het dan, want zo'n flesje is een levensgevaarlijk projectiel als baldadige gasten ermee gaan gooien. Smoesjes natuurlijk; ze maken het bewust onmogelijk dat mensen dat ene flesje telkens opnieuw voor niks vullen door de afsluitdop in te pikken.

Gelukkig kan het ook anders en frappant genoeg gebeurt dat op het oudste popfestival van het land, namelijk bij Pinkpop, dat dit jaar zijn 44e editie beleefde. Hier deelt Waterleiding Maatschappij Limburg gratis drinkwater uit op meerdere plekken op het festivalterrein. Lekker fris water, zo veel je lust, zo vaak je wilt. Brabant Water zal begin september tijdens Brabant Open Air in Eindhoven hetzelfde doen onder het motto 'Brabant danst op water'. Die luxe verschaft het bekende festival Lowlands niet, maar als je hier je eerste flesje water hebt gekocht, kun je het wel steeds vullen met leidingwater uit de tappunten bij de toiletten.

Iedereen weet dat je genoeg moet drinken als het warm is, zeker als je de hele dag in de brandende zon op een open terrein staat te dansen en te zweten. Voeg daarbij het gebruik van de nodige alcohol en/of drugs en de gezondheid is in het geding. Soms zelfs met fatale afloop, zoals vorig jaar toen een 19-jarige bezoeker van Decibel op de Beekse Bergen overleed. Water voorkomt dan in elk geval uitdroging en daarom staat ook in alle recente publicaties van bijvoorbeeld het Trimbos-instituut over risico's bij evenementen dat er voldoende gratis water beschikbaar moet zijn. De organisator draagt de verantwoordelijkheid voor zijn festival, maar de gemeente dient als verlener van de vergunning zaken goed te regelen, in voorschriften vast te leggen en naleving ervan ook daadwerkelijk te controleren.

Ik zou zeggen: standaard als voorwaarde eisen dat bij elk grootschalig evenement gratis drinkwater aan de bezoekers moet worden verstrekt bij een temperatuur van 25 graden of meer. Zo niet, dan geen vergunning.

Nico Snels is verslaggever van het Brabants Dagblad.