Volledig scherm
De auto kwam tot stilstand tegen een boom. © Jules Vorselaars/JV Media

112-fotograaf Toby de Kort: 'Eerst helpen, dan de foto. Altijd'

DEN BOSCH - Ze zijn vaak eerder dan de hulpdiensten en daarom ook meer dan alleen fotograaf. Maar wanneer help je en wanneer maak je toch eerst die ene foto die niemand heeft?

Hij zag zondagnacht ineens dat er nog iemand in de auto zat. Wat doe je dan? De 24-jarige Toby de Kort dacht geen moment na. „Camera weg en handschoenen aan. Kijken of ik nog iets voor het slachtoffer kan doen.” De 22-jarige Oisterwijker overleed echter zondagnacht ter plaatse aan zijn verwondingen. En terwijl de politie bleef voor onderzoek, vertrok Toby weer naar huis. Weer terug naar bed.

Reanimatie
Een heftige nacht, maar wel een nacht als vele andere voor de 112-fotograaf uit Oisterwijk. Hij is vaker als eerste ter plaatse. Sneller bij een incident dan de hulpdiensten. Maar als eerste ter plaatse zijn brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Weet ook de 46-jarige Jules Vorselaars. Hij kwam in 2013 met een agent als eerste bij de auto van de 20-jarige Rachel Abelenda aan. „De agent heeft voor mijn neus wel 25 minuten tevergeefs gereanimeerd. Wat voelde ik me slecht toen, zeg. Ik kon niets doen, wist niet hoe ik moest reanimeren. Toen ik naar huis reed baalde ik echt van mezelf.”

De volgende dag meldde Vorselaars zich bij de EHBO. En ook Toby de Kort kan eerste hulp en bedrijfshulpverlening bieden. Het is ‘code’ voor elke rampenfotograaf, volgens de twee. Een soort ongeschreven regel waar iedereen zich aan houdt. „Eerst helpen, dan fotograferen. Altijd.”

Nobel. Maar dan vervolgens tóch die foto maken waarvan je weet dat die de nabestaanden kan kwetsen. Want het is je werk. Vorselaars koos wel eens om geen foto te maken, maar dat gebeurt zelden. „Ik vind ook dat mensen recht hebben om te weten wat er is gebeurd als er tien ambulances door de straten rijden. Een foto zegt veel meer dan een verhaal.”

Lees een interview met de 112-fotografen in het Brabants Dagblad van woensdag 10 augustus.