Volledig scherm
Onderzoek in de woning in Den Bosch na de vondst van een dode vrouw. © Bart Meesters/Meesters Multimedia

15 jaar celstraf voor Bosschenaar die zijn Ierse vrouw vermoordde

DEN BOSCH - Een 63-jarige Bosschenaar is door de rechtbank Oost-Brabant woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor de moord op zijn 64-jarige Ierse echtgenote. De celstraf komt overeen met de eis van justitie.

De Bosschenaar bracht de vrouw op 9 november 2015 om het leven door met een hamer op haar hoofd te slaan en haar vervolgens te wurgen. Volgens de man kwam hij tot zijn daad door financiële problemen, waarvan zijn vrouw niet op de hoogte was.

De man zei 2 weken geleden tijdens de rechtszitting dat hij geen vooropgezet plan had om zijn vrouw om het leven te brengen. Hij zou pas kort voor tijd in een opwelling de beslissing hebben genomen om zijn vrouw te doden. Maar volgens de rechtbank was sprake van voorbedachte rade.

Beraden
Daarbij heeft de rechtbank zich vooral gebaseerd op de verklaring die de man op de zitting heeft afgelegd. Daarin gaf hij onder meer aan dat hij de avond tevoren om 22.00 uur naar bed is gegaan, vervolgens weinig sliep en vanaf toen nadacht over de vraag of hij zijn vrouw al dan niet om het leven zou brengen. Volgens de rechtbank heeft de man zich in ieder geval vanaf dat tijdstip beraden over zijn daad.

Buurtbewoners vertelden aan het Brabants Dagblad vorig jaar dat het tweetal zou emigreren naar Ierland, het geboorteland van het slachtoffer. Enkele omwonenden omschreven de bewoners van het huis in Maaspoort als rustig en vriendelijk.