Volledig scherm
EPA

2000 man op straat door sluiting Caterpillar uit Wallonië; gevolgen locatie Den Bosch onbekend

CHARLEROI/DEN BOSCH - Het Amerikaanse bedrijf Caterpillar sluit zijn vestiging in Gosselies, vlakbij de Waalse plaats Charleroi. Daardoor staan 2200 banen op de tocht. Het is nog onbekend of er gevolgen zijn voor het distributiecentrum in Den Bosch.

De productie van graafmachines verhuist naar de vestiging in Grenoble en naar China. Volgens een vakbondswoordvoerster is de sluiting ,,een catastrofe" voor Charleroi. ,,Caterpillar is een van de grootste werkgevers in de regio. Er zijn heel wat gezinnen van wie zowel de man als de vrouw er werken", zegt zij tegen De Standaard.

Ook zijn veel toeleveranciers in de regio afhankelijk van het bedrijf. Het distributiecentrum in Den Bosch is er daar een van. 

In maart 2014 werden al eens 1331 banen geschrapt. Boze werknemers blokkeerden het terrein na de mededeling vrijdag. Het bedrijf zegt ,,een constructieve dialoog" te willen met de vakbonden om ,,de sociale impact zo klein mogelijk te houden".

Geschokt
Paul Magnette, de minister-president van Wallonië, zegt geschokt te zijn door het besluit. Hij heeft de vakbonden en de directie voor gesprekken later vrijdag uitgenodigd. Ook staat een spoedbijeenkomst met de Belgische premier Charles Michel en de minister van Economische Zaken Kris Peeters op de agenda.

In september vorig jaar kondigde de Caterpillargroep wereldwijde herstructureringen en besparingen aan om de productiecapaciteit en kosten af te stemmen op een gedaalde vraag. Daarbij worden 10.000 arbeidsplaatsen geschrapt.