Volledig scherm
Stadion De Vliert © Marc Brink/BD

28 van de 34 verdachte FC Den Bosch-supporters veroordeeld voor rellen tegen FC Oss

* UPDATE 12.19 uur * DEN BOSCH - De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vrijdag 28 van 34 verdachte FC Den Bosch-supporters veroordeeld voor openlijk geweld bij een voetbalwedstrijd van die club tegen FC Oss.

De straffen variëren van een gevangenisstraf van 120 dagen waarvan 105 voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur tot een werkstraf van 30 uur.

Zes verdachten werden vrijgesproken van hun aandeel. Zestien verdachten zijn voor twee tenlastegelegde feiten veroordeeld, zoals openlijke geweldpleging en het doorbreken van een buffervak van de supporters uit Oss.

Er werd getrokken, geduwd, gespuugd, geslagen met broekriemen en verdachten maakten steekbewegingen met afgebroken ijzeren staven van het hekwerk. Acht verdachten zijn volgens de politierechter schuldig aan het geweld tegen de FC Oss supporters, vier andere verdachten zijn veroordeeld voor het openlijk geweld tegen de ME.

Grote hoop
Tot de supporters behoorden enkele minderjarigen. Verdachten spraken over een ‘bizarre dag’ en ‘domme acties’. Opvallend vaak werd benadrukt dat de supporters zich hadden laten ‘meeslepen’.

Reactie
Twee supporters van FC Den Bosch zaten vrijdagochtend in de zittingszaal toen politierechter hen veroordeelde tot taakstraffen. Een 42-jarige Bosschenaar hoorde een taakstraf van 100 uur eisen. Een 46-jarige plaatsgenoot werd veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. ,,Overdreven zwaar'', vonden beiden. ,,Ik heb alleen wat ME'ers uitgescholden voor homo en kutjanus. Het stadionverbod van vierenhalf jaar van de KNVB is het ergste, Dat doet echt zeer", zei de 42-jarige Bosschenaar. 

,,Ik heb mezelf alleen maar verdedigd tegen de supporters van FC Oss'', zei de 46-jarige supporter. ,,De supporters van FC Oss hadden ons uitgedaagd door de dag voor de wedstrijd drie vlaggen van FC Den Bosch te stelen. Dat was pure uitdaging'', zei hij.

Eis
In tegenstelling tot wat is geëist, legt de politierechter geen stadion- en/of omgevingsverboden op. De KNVB deed dat geruime tijd geleden wél in combinatie met boetes. De politierechter zei geen aanknopingspunten te zien om ook deze maatregelen op te leggen. Enkele ME'ers hadden een schadevergoeding gevraagd voor immateriële schade. Die kende de rechter niet toe omdat zij 'speciaal voor dit soort ongeregeldheden worden opgeleid en getraind'.

Later in de middag doet de politierechter vrijdag mondeling uitspraak in de strafzaak van zeventien FC Oss supporters.