Volledig scherm
© Thinkstock

4 jaar celstraf en 12 maanden voorwaardelijk geëist in drugszaak met 36.000 xtc-pillen

* UPDATE 10.27 uur * BREDA/TILBURG - Twee Tilburgers die eind januari werden opgepakt na de vondst van bijna 37.000 xtc-pillen hoorden vrijdag de strafeis van justitie. Het OM wil eiste tegen 1 van de verdachten 4 jaar celstraf, de andere Tilburger hoorde 12 maanden voorwaardelijke celstraf met werkstraf van 240 uur tegen zich eisen.

Justitie houdt beide mannen verantwoordelijk voor de in totaal 36.963 xtc-pillen die zijn gevonden en die bestemd zouden zijn geweest voor de handel. Het tweetal wees tijdens de rechtszaak vrijdagmorgen in Breda vooral naar elkaar als degene die de deals sloot voor de verkoop van pillen.

Jumbo
Het tweetal kwam in beeld door een Belgisch politie-onderzoek naar de handel in xtc-pillen, zo bleek vrijdag in de rechtbank. De overdracht van de drugs zou voornamelijk hebben plaatsgevonden bij de Jumbo aan het Bart van Peltplein in Tilburg. De oudste van de twee wordt ook nog verweten dat hij heeft gehandeld in andere drugs. Ook zou hij verdovende middelen hebben verkocht aan mensen van wie hij wist dat ze ermee naar het buitenland zouden gaan.

Opdrachtgever
De rechtbank in Breda besloot eerder dat  de jongste verdachte (28) zijn proces in vrijheid mocht afwachten. De voorlopige hechtenis van de oudste (30) werd al eerder geschorst. De 28-jarige, bij wie in huis volgens de raadsman 31.500 pillen zijn gevonden, zou de drugs alleen maar hebben bewaard. De 30-jarige man verklaart echter dat de 28-jarige verdachte zijn opdrachtgever is.

De rechter doet op 29 juli uitspraak in deze Tilburgse drugszaak.

Verslaggever Erik van Hest twitterde live vanuit de rechtbank. Lees het verslag terug