Volledig scherm
43 bestemmingen op de voetgangersbordjes in het centrum © Bart Gotink/BD

43 bestemmingen, maar de bibliotheek zit daar niet bij

Do 7 jul. Drieënveertig bestemmingen staan er aangegeven op de voetgangersbordjes op de Markt. Drieënveertig belangrijke plekken in de stad. Van het Groot Tuighuis tot het Voldersgat, van het Jheronimus Bosch Art Center tot het Zwanenbroedershuis. Ze staan alle op de voetgangersborden in het centrum. Maar waar is eigenlijk de bieb? Nergens, zo blijkt.

Door Bart Gotink

Goed, hard onderzoek heeft ze er nooit naar gedaan, maar kinderboekenschrijfster Annemarie Bon komt in heel het land in bibliotheken. En overal staat de weg naar de boekerij aangegeven. Behalve in haar Den Bosch. „Ik ga nou eenmaal vaak met het openbaar vervoer. En mijn tomtom is ook al wat verouderd.” Behoefte aan de bordjes, die is er dus echt wel. Ze vroeg zich af waarom de bieb hier niet is aangegeven na het bericht over de wegzakkende palen.

Top 43
Maar Den Bosch is een toeristische stad, vinden ze in het gemeentehuis. Bomvol interessante voorzieningen. En met zo veel interessants binnen de stad – neem een Kruithuis, carnavalsmuseum, Muzerije – past de bieb er gewoonweg niet meer bij. ‘Keuzes maken’, heet dat. De bibliotheek is zoiets wat, blijkbaar, niet in de top 43 valt. Ook omdat de Bosschenaar zelf de weg wel weet naar Hinthamerstraat 72, en de bordjes voor toeristen zijn bedoeld.

Prioriteit
Ooit hebben ze er bij de bibliotheek weleens iets over gezegd. Maar daar hebben ze zich neergelegd bij de redenatie van het toenmalige gemeentebestuur. „We hebben een grote bekendheid in de stad. Dus iedere Bosschenaar weet de weg, en kan toeristen die zoeken de weg wijzen.”
Toch weten de meeste Bosschenaren de weg naar het station ook wel te vinden. En deze heeft de top 43 wél gehaald. En waarom zo ongeveer elke andere stad de weg naar de boeken wel wijst? Bon: „Het heeft hier gewoon geen prioriteit. Wat vinden we nu belangrijk in de stad? De bieb wordt hier zo weinig gewaardeerd.”

Volledig scherm
43 bestemmingen op de voetgangersbordjes in het centrum © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Voetgangersbordjes in het centrum © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Voetgangersbordjes in het centrum © Bart Gotink/BD