Volledig scherm
Rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

60 uur taakstraf voor mishandeling van agent op Parade in Den Bosch

DEN BOSCH - ,,We moeten laten zien dat je pineut bent als je een agent mishandelt”, dat zei de officier van justitie donderdagmiddag tegen een 21-jarige Bosschenaar die terecht stond voor mishandeling van een agent op de Bossche Parade. Hij eiste een taakstraf van 60 uur.

Een Bosschenaar was op 20 december vorig jaar met zijn vriendin op stap en zegt door de alcohol ‘niet helemaal helder’ te zijn geweest. Op de Parade zag hij dat een vrouwelijke agent bezig was met een aanhouding.

Per ongeluk
,,De verdachte nam een aanloop en schopte de agent in de rug", aldus de officier. ,,Ik dacht dat zij een vriend had aangehouden en raakte in paniek. Het gebeurde per ongeluk", zei de Bosschenaar. Volgens de advocaat van de verdachte is het overdreven om te beweren dat de verdachte een schop gaf nadat hij op de agente was afgerend. 

De advocaat baseerde dat op filmopnamen die waren gemaakt van het incident. Tijdens de rechtszitting waren die opnamen te zien die waren gemaakt door een collega van de agente die aangifte deed van mishandeling. Op verzoek van de advocaat werden de opnamen van een minicamera vertoond tijdens de rechtszitting.

Behoorlijke kracht
Te zien was dat de Bosschenaar op de agente afloopt en ‘iets’ doet. ,,Er is geen sprake van opzettelijke mishandeling. Het was meer een duw. Bij een echte schop was zij niet zoals nu blijven staan", aldus de advocaat.  ,,De camerabeelden bewijzen dat u een behoorlijke aanloop neemt. Maar ik zie geen schop. Het was een botsing met behoorlijke kracht", zei de politierechter Hij vonniste zoals geëist een taakstraf van 60 uur.