Volledig scherm
Boef is agenten aan het jennen in een van zijn vlogs. © YouTube

Aanpak van treitervloggers niet effectief

DEN BOSCH - Politieagenten worden uitgescholden, zwaar beledigd en te kakken gezet. De filmpjes op internet van treitervloggers als de Tilburgse rapper Boef en de Zaanse Ismail Ilgün moeten ophouden. Zoveel is duidelijk. Maar hoe doe je dat?

De burgemeesters van Tilburg en Zaandam en het openbaar ministerie tasten nog in het duister, maar halen ondertussen wel van alles uit de kast. ,,Oppakken van die vloggers is niet effectief”, meent de Bossche strafrechtadvocaat Pieter van der Kruijs. „Je kunt ze wel oppakken en voor de rechter brengen, maar wat gaat dat opleveren? Anderhalve dag cel voor belediging of opruiing. Dat werkt alleen maar statusverhogend voor die mannen."

Maatregelen
Hij pleit voor maatregelen als langere tijd huisarrest en het betrekken van de ouders van de vloggers bij de aanpak. Volgens cartoonist Ruben Oppenheimer is de vrijheid van meningsuiting niet in het geding bij de aanpak van de treitervloggers. ,,Er ligt een grens bij oproepen of aanzetten tot geweld. Dat is hier het geval.”

Lees een artikel over de aanpak van vloggers in het Brabants Dagblad van maandag 19 september.