Volledig scherm
© CBS

Aantal bijstandsgerechtigden blijft stijgen, Tilburg koploper in regio (kaart)

ROTTERDAM / TILBURG - In een jaar tijd is het aantal bijstandsgerechtigden met 18.000 gestegen tot 459.000. Koploper in deze regio is Tilburg, waar 6,1 procent van de werkzame beroepsbevolking in de bijstand zit. Landelijk voert Rotterdam de lijst aan met bijna het dubbele percentage: 11,7. Haaren scoort het laagst in de regio met 1 procent. Hoe is het in jouw gemeente?

Het aantal bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd is in het eerste kwartaal van 2016 met bijna 11 duizend gestegen tot 459.000. Ten opzichte van een jaar eerder zijn er 18 duizend bijstandsgerechtigden meer, meld het CBS.

Eind vorig jaar werd relatief het meest een beroep gedaan op een bijstandsuitkering in Rotterdam. 11,7 procent van de werkzame beroepsbevolking maakte hier in december 2015 gebruik van een bijstandsuitkering. Heerlen en Den Haag volgen met respectievelijk 10,3 en 9,2 procent. Op de ranglijst in deze regio staan na Tilburg (6,1%) achtereenvolgens Den Bosch (4,3), Oss (2,9), Gilze-Rijen (2,9), Uden en Waalwijk (beide 2,8 procent).

Minderheid
De komst van asielzoekers naar Nederland is nu ook zichtbaar in de bijstandscijfers, al gaat het om een kleine minderheid van het totaal aantal bijstandsontvangers. Asielzoekers kunnen een beroep doen op de bijstand vanaf het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen. In 2015 kwamen er per saldo ruim 15 duizend bijstandsontvangers bij, van wie ruim 10 duizend geboren waren in Syrië.

De prognose voor banen in Brabant is overigens positief: volgens het UWV neemt het aantal banen in Brabant dit en volgend jaar toe met 25.200.