Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal Nederlandse miljonairs op recordniveau (kaart)

DEN BOSCH - Het aantal miljonairshuishoudens in Nederland is in 2014 met 5.000 toegenomen tot bijna 108.000. Dat komt neer op 1,4 procent van alle huishoudens, een recordniveau. De miljonairs bezitten samen 340 miljard euro aan vermogen, exclusief de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld. Dat meldt CBS op basis van vermogensonderzoek over de periode 2006-2014 dat werd uitgevoerd op verzoek van Van Lanschot Bankiers.

Bloemendaal
In de provincies Utrecht en Zeeland wonen relatief de meeste miljonairs (1,7 procent), op de voet gevolgd door Noord-Holland met 1,6 procent. De provincies Limburg, Flevoland en Groningen hadden in 2014 in verhouding met rond de 1 procent de minste huishoudens met 1 miljoen euro of meer aan vermogen. Noord-Brabant ligt daar precies tussenin.

De gemeente Kerkrade kent het laagste percentage miljonairs: 0,3 procent. Tilburg is de gemeente in deze regio met het laagste aantal miljonairs: 0,6 procent. Dongen (1,1), Oss en Den Bosch ( beiden 1,2) zitten daar in deze regio net boven. 

In verhouding wonen de meeste miljonairshuishoudens in Nederland in de gemeenten Bloemendaal en Blaricum (beide rond de 10 procent), Wassenaar (8,8 procent) en Rozendaal (7,6 procent). In totaal waren er 78 gemeenten met ten minste 2,5 procent miljonairs in 2014. In deze regio telt Alphen-Chaam de meest miljonairs met 4,3 procent van de huishoudens. Daarna volgen Baarle-Nassau (3,7), Oisterwijk (3,3), Haaren (3,1), Hilvarenbeek (3,0), Vught(2,9) en Aalburg (2,6).

Minder overgewicht
Van de miljonairs is rond 7 procent gescheiden tegen 13 procent van de niet-miljonairs. Ook blijken miljonairs over het algemeen gezonder: ze roken minder vaak dan niet-miljonairs, maar meer miljonairs drinken alcohol. Volwassenen in miljonairshuishoudens hebben minder vaak overgewicht: 40 tegen 47 procent. Bij de 50-plussers is het verschil tussen miljonairs en niet-miljonairs nog groter. Het aandeel miljonairs met ernstig overgewicht is de helft van het aandeel bij niet- miljonairs: 6 tegen 12 procent.

Minder verrassend is dat miljonairs gemiddeld meer auto's bezitten: bijna twee tegen één bij de niet-miljonairs. Ruim de helft van de miljonairs heeft twee of meer personenauto’s in bezit; bij één op de vijf is sprake van drie of meer auto’s. Ook bezitten miljonairs vaker oldtimers. Dit aandeel loopt op van ruim 5 procent bij de miljonairs met 1 tot 2 miljoen vermogen tot bijna 11 procent in de hoogste vermogens- klasse. Iets meer dan 1 procent van de niet-miljonairs heeft een oldtimer.

Miljonairshuishoudens wonen meestal in een koopwoning (94 procent). Ruim een derde woonde in 2014 in een koophuis ter waarde van een half miljoen euro of meer.Bij niet-miljonairshuishoudens wordt vaker gehuurd: 45 procent.