Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Acht jaar cel bovenop levenslang voor Tilburgse 'Clyde'; Brakelse 'Bonnie' krijgt drie maanden extra

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft maandag de 30-jarige Manuel van V. uit Tilburg acht jaar cel gegeven, bovenop de levenslange celstraf die hij vorig jaar in België al kreeg. Van V. is de mannelijke helft van het duo dat bekend werd als de Brabantse 'Bonnie en Clyde'.

De man is schuldig aan een reeks gewelddadige woningovervallen in september en oktober 2011 in Brabant. Hij voerde die samen uit met onder anderen zijn toenmalige vriendin Tessa van D. (nu 27), de 'Bonnie' van het koppel, vernoemd naar een Amerikaans bankroversduo uit de jaren dertig.

Het Openbaar Ministerie had tegen Van V. tien jaar geëist, tegen Van D. één jaar.

Belgische gevangenisstraf
De rechtbank hield geen rekening met de in België opgelegde gevangenisstraf. Dat is wettelijk niet nodig, legde ze uit. Overigens hoeft in België een levenslange gevangenisstraf niet helemaal te worden uitgezeten. In Nederland is dat nog wel zo. Daarover is momenteel wel discussie, nadat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat 'onmenselijk' noemde.

De rechtbank kwalificeerde de overvallen die Van V. en Van D. pleegden als 'laffe en gewetenloze' daden. De woningovervallen werden veelal gepleegd bij oudere mensen.

Bij een stel in Baarle-Nassau werd de vrouw aangerand en bedreigd met verkrachting, terwijl de man in de andere kamer met een loden pijp werd geslagen. Verder bestalen de twee in Chaam een vrouw van haar juwelen door zich voor te doen als medewerkers van een incassobureau. Van V. had bij de bewuste vrouw eerder als huishoudster gewerkt.

Moord
De reeks overvallen mondde in oktober 2011 uit in de moord op de Belgische makelaar Gunther Haagen, waarvoor Van V. levenslang kreeg en Van D. 28 jaar. Zij kreeg maandag voor haar beperkte rol bij de overvallen nog drie maanden cel.