Volledig scherm
© Frans Bosscha

Actievoerende brandweer in Brabant ontziet publiek

TILBURG/DEN BOSCH/OSS - Het publiek gaat voorlopig niets merken van cao-acties bij de brandweer in Brabant die woensdagochtend beginnen. De actievoerende brandweerlui beperken zich nog tot 'het 'frustreren van de interne bedrijfsvoering'.

,,We blijven gewoon uitrukken", aldus woordvoerder Peer van Doorn. ,,Alleen kan dat voor niet-spoedeisende zaken, zoals de kat in de boom, wat langer dan gebruikelijk duren." Het landelijke overleg over een nieuwe brandweer-cao zit muurvast. Vakbonden en werkgevers zitten niet meer met elkaar aan tafel. Brandweerlieden zetten op verschillende manieren hun eisen kracht bij met acties.

Zondagsdiensten
In de beroepskazerne in Tilburg is 'zolang als nodig' gekozen voor zondagsdiensten: ,,Alleen dat werk dat hoogst noodzakelijk is voor een veilige en verantwoorde uitruk." Ook elders in de regio wordt actie gevoerd. Bert de Haas van FNV Overheid: ,,Van de 25 veiligheidsregio's doen er nu 14 mee. Zij sluiten aan bij de andere regio's die sinds maandag al actievoeren." 

Meer regio's
Sinds dinsdag voert de brandweer actie in de veiligheidsregio’s Noord- en Oost-Gelderland, Noord-Holland Noord en Twente. Vanaf woensdag geldt dit ook voor de regio’s Brabant-Noord, Gelderland-Midden en Midden- en West-Brabant. In onder meer Amsterdam, Rotterdan en Utrecht, zijn de acties al in gang.